eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A túlzott mobilozás alvásproblémákhoz vezet a tizenéveseknél

Kevesebbet és rosszul alszanak, nyugtalanabbak és napközben sokkal fáradtabbak azok a tizenévesek, akik túl sokat használják mobiltelefonjaikat - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó pszichiáter, aki szerint a szülőknek korlátozni kell a gyerekek mobilozását és internetezését.

A naponta legalább 15 mobiltelefonhívást lebonyolító vagy ennyi szöveges üzenetet küldő tizenévesek nemcsak a szükségesnél kevesebb időt töltenek alvással, hanem rosszabbul is alszanak, mint azok, akik csak 5 hívást bonyolítanak le - ez derült ki egy svéd kutatásból az Alvásszakértők Éves Nemzetközi Tanácskozásán Baltimore-ban.

Azok a tizenévesek, akik sokat használják mobiljukat, töredezettebb és megszakítottabb volt az alvás - részletezte a vizsgálat eredményét az InfoRádiónak Dr. Novák Márta pszichiáter, aki hozzátette: ezek a fiatalok nemcsak kevesebbet aludtak és nyugtalanabbak voltak, de napközben sokkal stresszesebbnek és fáradtabbnak mutatkoztak.

A Semmelweis Egyetem docense és a Torontói Egyetem kutatója elmondta: a sokat mobilozó tizenévesek többet használtak stimuláló szereket, főleg energiaitalokat, amik szintén hozzájárulhatnak az alvásproblémákhoz.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a kutatásban részt vett gyerekek közül csak egy volt olyan, aki éjszakára kikapcsolta a telefonját.

A szakértő szerint az internet is nagy problémát jelent, főleg az éjszaka csetelés, ami szintén kevesebb és rosszabb minőségű alváshoz vezethet.

Egyértelműen arra van szükség, hogy a felnőttek és a szülők korlátozzák ezeket a tevékenységeket, és el kell különíteni az ébren léti aktivitási periódust az éjszakai nyugalomtól - hangsúlyozta a kutató.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×