eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A legdurvább vírusok néhány óra alatt válnak világméretűvé

Napjaink számítógépes vírusai képesek néhány óra alatt az egész világon fertőzni. A vírusirtók készítői sajnos jellemzően a vírusok programozói mögött járnak, a kérdés a leggyakrabban csak az, hogy mennyivel.

A számítógép vírusok folyamatosan fejlődnek - mondta Nemes Dániel számítástechnikai szakértő. A legújabb módszer, hogy titkosítják a számítógépen lévő dokumentumokat és bizonyos pénzösszeg átutalásához kötik azok feloldását.

Az elmúlt évek, évtizedek alatt sokat változtak a számítógépes vírusok. Míg korábban íróik csak azt akarták bebizonyítani: képesek elérni az egyes számítógépeket, manapság, az internet általánossá válásával egy új vírus akár néhány óra alatt világméretűvé válhat.

Működési mechanizmusuk és terjedésük is sokat változott. Manapság már a kifejezett rongálás vagy a pénzszerzés a vírusírók célja. Vannak, amelyek megfigyelik billentyűzetünk mozgását, és így próbálják megszerezni netbankos kódjainkat, mások a monitorképet figyelik.

De olyan vírusok is akadnak, amelyek egyszerűen lekódolják fájljainkat, és csak akkor adják meg az azok feltöréséhez szükséges kódokat, ha átutalunk egy számlára egy bizonyos összeget - mondta Nemes Dániel.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×