eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Egyre több a daganatos beteg Európában

Jelentősen nőtt a daganatos megbetegedések száma Európában, a legtöbb áldozatot a tüdőrák szedte. Tavaly 1,7 millióan haltak meg rákbetegségben.

A Nemzetközi Rákkutatási Központ tanulmánya szerint Európa harminckilenc országában 3,2 millió daganatos megbetegedést diagnosztizáltak 2006-ban, 300 ezerrel többet mint 2004-ben.

A szervezet jelentéséből kiderül: tavaly az Európai Unió 25 tagállamában közel 2,3 millió embernél állapítottak meg daganatos megbetegedést, és több mint egymillió ember halt meg.

A legtöbb halálos áldozatot a tüdőrák követelte, ez okozta az összes haláleset 19,7 százalékát. Ezt követi a belek daganatos megbetegedése (12 százalék), a mellrák (7,7 százalék) és a gyomorrák (6,9 százalék).

Nőknél mell, férfiaknál prosztata

Az új betegeknél leggyakrabban mellrákot diagnosztizáltak: az összes beteget tekintve 13,5 százalékos, nőkre szűkítve pedig 28,9 százalékos arányban. A béldaganatok ebben az esetben is a második leggyakoribbak, ezeket követi a tüdőrák.

A férfiaknál legtöbbször diagnosztizált betegség a prosztatarák (20,3 százalék), a nőknél pedig a mellrák.

Öregedő társadalom

A tanulmány szerzői szerint a daganatos megbetegedések száma elsősorban az európai társadalom elöregedésével függ össze, egyre magasabb az idős emberek száma. 2015-ig a megfigyelt térségben nem változik a lélekszám, de a daganatos megbetegedések száma növekedni fog.

A kutatók a mellrákos esetek számának növekedését részben azzal magyarázzák, hogy a szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegséget mind többször már a korai szakaszban észreveszik.

A tudósok a dohányzás elleni kampány erősítését javasolják a tüdőrák ellen. Az ilyen megbetegedések különösen a közép- és kelet-európai férfiakra, valamint az észak-európai nőkre jellemzőek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×