eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Feltárták a római Colosseum pontos mását

Korábban egy fapados arénának gondolták, a kutatók új felfedezéseinek tükrében azonban úgy tűnik, hogy a Nagy-Britanniában található chesteri amfiteátrum a római Colosseum pontos mása volt, még ha kisebb léptékben is.

A területen dolgozó brit kutatók szerint az amfiteátrumot időszámításunk szerint 100 körül építették, és száz évvel később - talán a Britannia provinciában tartózkodó Septimus Severus császár kedvéért - építették át a Colosseum pontos másává.

Noha a chesteri aréna jelentősen kisebb volt, mint a római Colosseum, a tudósok szerint árkádsora ugyanúgy 80 boltívet tartalmazott, ezért a hasonlóság rendkívüli lehetett. Ha a kutatóknak igazuk van, az azt jelenti, hogy a jelenleg ismertek közül csak a chesteri és a római építmény rendelkezett pontosan ennyi boltívvel.

A régészeti adatok szerint a helyiek lelkes látogatói voltak az építménynek, lazacot, osztrigát, mogyorót, vadállatok húsát, valamint disznó-, marha-, csirke- és bárányhúst fogyasztottak a műsor alatt.

A porondon fellépőknek már nem volt ennyire kellemes a helyzetük, az arénában törött páncéldarabokat és tőröket, valamint emberi testmaradványokat is felleltek az ásatás során.

A régészek összesen tízféle emberi csontmaradványt találtak, egyebek mellett lábcsontokat és koponyatöredékeket - a jelek szerint többen vadállatok állkapcsai és karmai között végezték.

A gladiátorküzdelmek a jelek szerint fontosak voltak a helyi gazdaság számára, az épületek kívül hússütőket állítottak fel az árusok, és a gladiátorokhoz kapcsolódó szuveníreket is árultak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×