eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiába a készletezés: újra támad a madárinfluenza?

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete bejelentette: bizonyítékot találtak a hatóságok arra, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes fajtájaként ismert H5N1-es vírusnak kialakult egy olyan változata, amely ellenáll a legismertebb vírusölő szernek, a Tamiflunak, amiből számos ország kormányai halmoztak fel egy esetleges járvány visszaszorítására.

A WHO hivatalos közleményben ismertette, hogy az új genetikai mutációt két emberben is megtalálták, ráadásul Egyiptomban, tehát a vírus kitört Ázsiából. Mindkét beteget az ismert vírusölő gyógyszerrel kezelték, mielőtt a vírusmintákat levették tőlük.

A WHO ugyan megjegyzi: nincs adat arról, hogy a tamiflunak ellenálló madárinfluenza változat elkezdett volna terjedni Egyiptomban, ezért a világszervezet egyelőre nem változtat a H5N1-es vírus kezelésére ajánlott hatóanyagok során, és továbbra is ajánlja az eddig ismert szerek tartalékolását.

Teszi ezt annak ellenére, hogy egyre többen aggódnak a jelenleg elérhető vírusölő kezelések hatékonysága miatt.

Korábban a New England Journal of Medicine című orvosi szaklap már beszámolt arról, hogy a vírusellenes gyógyszerrel kezelt betegek fele ugyanúgy belehalt a madárinfluenzába Vietnámban.

Változékonyabb mint gondolták

A Tokiói Egyetem virulógus professzora a Nature-ben publikált cikket arról, hogy az influenza vírusfélék sokkal ellenállóbbak az antivirális szerekkel szemben, mint azt az orvosok-kutatók gondolják. Kínában például a megbetegedések kétharmadában a vírus nem reagált ilyen kezelésre.

Mindebből arra következtetnek a hong kong-i virológusok, hogy a kórokozó még a korábban számítottnál is változékonyabb. Mindehhez hozzájárul, hogy a legfrissebb hírek szerint naponta nő a madárinfluenzának áldozatul eső szárnyasok száma a térségben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×