eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megtalálták az agy jövőtervező területeit

Amerikai tudósok feltérképezték azokat az agyterületeket, amelyek a jövő tervezésekor működnek. Eredményeik hozzájárulhatnak a különböző sérülések és betegségek jobb megértéséhez és kezeléséhez.

Habár az agy jelenleg is a legkevésbé ismert emberi szervnek számít, az MRI képalkotó berendezésekkel végzett vizsgálatok már eddig is sok előrelépést hoztak.

Az amerikai tudományos akadémia kutatói 21 önkéntest fektettek az MRI-be, és összevetették, hogy mely agyterületek aktívak a múlt emlékeinek felidézésénél, és melyek a jövő tervezésénél. Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy mi történik, amikor egy múltbeli születésnapjára gondolnak a vizsgálatban résztvevők, és mi akkor, amikor egy jövőbeni ünneplést terveznek el.

Az amerikai vizsgálatok szerint az agy három területe, a baloldali premotor cortex oldalsó része, a baloldali precuneus, és a kisagy jobboldali hátsó része aktív a jövő tervezésekor.

Csak az ember képes rá?

Ezeknek a területeknek a mozgások megtervezésében betöltött szerepe eddig is ismert volt, ami arra utal, hogy a jövő elgondolása is mozgássorok mentén történik.

A kapott eredményeket megerősítik azok az egyéb vizsgálatok, amelyekben olyan páciensek vettek részt, akik hozzávetőlegesen az említett agyterületeken sérültek meg, és elvesztették a jövő megtervezésének képességét.

Az eredmények azért is jelentősek, mert mai ismereteink szerint az embert egyebek mellett a jövő eltervezésének képessége különbözteti meg az állatoktól; ugyanakkor a kutatók kiemelik a további vizsgálatok szükségességét.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×