eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Európa óriásánál csak két dinó volt nagyobb

Csaknem negyven méter hosszú volt, és ötven tonnát nyomott Európa legnagyobb dinoszaurusza. Az őslény fosszíliáit Spanyolországban találták meg.

Csupán két eddig talált dinoszaurusz, egy dél-amerikai és egy afrikai őslény volt nagyobb annál, amelynek csontvázát Spanyolországban találták meg a kutatók. A Turiasaurus riodevensis Európa legnagyobb élőlénye volt, és időszámításunk előtt 150 millió évvel, a késő-jura korban pusztította az öreg kontinens növényzetét.

Az őslény maradványait Teruelben, Valencia városától 145 kilométernyire találták a kutatók. A paleontológusok még 2003-ban kezdték meg az ásatásokat az ősleletekben gazdag területen, azt remélve, hogy egy új dinoszauruszfaj képviselőjének fosszíliáira bukkannak.

Először az óriás mellső lábát találták meg, a további ásatások során, amelynek egyik csontja akkora, mint egy felnőtt ember, a Turiasaurus egyetlen körme pedig akkora volt, mint egy rögbilabda.

"Ez nem csak egy új dinoszauruszfaj: ahogy egyre többet tártunk fel az őslény csontvázából, kiderült, hogy a dinoszauruszok egy teljesen új csoportjának képviselője" - mondta az ásatásokat végző kutatócsoport vezetője.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×