eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A nagy fehér cápa csak kisöccse a kihalt tengeri szörnynek

A prehisztorikus kor tengereinek 400 millió évvel ezelőtt élő ura harapott a legerősebben minden valaha élt hal közül.

A kihalt tengeri ragadozó, a Dunkleosteus terrelli 5.000 kilogrammnak megfelelő erőt fejtett ki harapásával - derült ki a Brit Királyi Társaság Biology Letters című lapjából.

Ez kétszer akkora, amekkorára a ma élő nagy fehér cápa képes, és vetekszik a hatalmas szárazföldi állatok, például a már kihalt Tyrannosaurus rex állkapcsának erejével is.

Az őstengeri szörny állkapcsában az erő viszonylag kis területre, a foghegyekre összpontosult, így áldozata testének egy négyzetcentiméternyi területét 5,6 kilogrammos erővel szorította.

Még meglepőbb, hogy a Dunkleosteus rettentő gyorsan nyitotta harapásra  száját, a másodperc tizenötödrésze alatt. Így az állkapcsa körül kialakult szívóerő a gyilkos fogak közé rántotta a prédát.

"Ez a páncélos hal gyors és erős is volt egyaránt" - magyarázza Mark Westneat, a chicagói Field Múzeum kurátora.

"Ezt fejének különleges felépítése tette lehetővé, valamint az, hogy a nyitó és záró szájmozgást más-más izmok végezték" - tette hozzá.

A tudósok a Dunkleosteus fosszíliáit felhasználva megépítették az őshal izomzatát, így tették érzékelhetővé állkapcsának erejét és mozgását.

A halszörny egyébként a placodermák családjába tartozott, a  páncéloshalak egyik csoportjába, amelyek a devon-korban, 415-360 millió évvel időszámításunk előtt tartották rettegésben a tengerek egyéb lakóit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×