eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Középkori hajóroncs a Dunában - nézze meg!

Egy középkori hajóroncsot találtak a kutatók Paks környékén. A vízi jármű nemcsak kora miatt érdekes, hanem méretei miatt is.

A szekszárdi múzeumhoz 2005 őszén érkezett egy bejelentés arról, hogy egy hajóroncs van a Dunában Paks környékén - mondta el az InfoRádióban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze. A roncsból famintát vettek, és megállapították, hogy vagy a késő középkorból, vagy a török korból származhat.

Ilyen korú hajót még nem találtak Magyarországon - mondta Tóth János Attila. Hogy pontosan mikori is, arra a további kutatások adhatnak választ.

Az azonban valószínű, hogy a vízi jármű korának egyik legnagyobb folyami szállítóhajója lehetett. A jármú 26-28 méter hosszú, 8 méter széles, ilyen méretű hajót pedig egészen az újkorig nem építettek.

A raktérben a régészek olyan mennyiségű követ találtak, amely azt valószínűsíti, hogy a hajót direkt süllyesztették el. Ennyi kővel ugyanis képtelen lett volna közlekedni. Tóth János Attila elképzelhetőnek tartja, hogy mólónak használták.

A lapos fenekű szállítóhajónak nincs gerince, szilárdságát a fenékpallók adják, amelyeket tölgyfa bordák és kovácsoltvas szegek fognak össze.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×