eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla

Emberi DNS marha-petesejtben: lehetőség vagy az emberiség vége?

Brit tudósok engedélyt kértek egy új eljáráshoz, amely során emberi DNS-t juttatnának be szarvasmarhák petesejtjébe, és így nyernének embriót az őssejtkutatáshoz.

Szinte már közhelyszámba megy, hogy az őssejtkutatás az orvostudomány legígéretesebb területe. Az ötnapos embrióból kinyerhető őssejtek a tudósok számára legértékesebb tulajdonsága, hogy bármilyen sejttípus kialakulhat belőlük.

A kutatók biztosak benne, hogy az őssejtek segítségével idővel az olyan, jelenleg gyógyíthatatlan betegségek is visszafordíthatók lesznek, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór.

A kutatáshoz embriók ezreire lenne szükség, azonban csak nagyon kevés áll rendelkezésre, hiszen kinyerésükhöz műtétre van szükség; és számolni kell az emberi embriókkal folytatott kísérletek etikai aggályaival is.

A Newcastle Egyetem és a londoni Kings College tudósai éppen ezért szeretnék felhasználni szarvasmarhák petesejtjeit, amelyből eltávolítanák az eredeti DNS-t, emberi genetikai kóddal helyettesítve azt.

Ezt az eljárást alkalmazták a híres Dolly báránynál is - természetesen emberi helyett juh-DNS-sel.

Elmossák a határvonalat?

Az így kapott embrió 99,9 százalékban emberi, csak a sejtmagon kívüli rész lenne továbbra is állati eredetű. Az embrió hatnapos korában kinyernék belőle az őssejteket, majd elpusztítanák az embriót.

A tudósok ellenőriznék a kinyert őssejtek életképességét, és vizsgálnák a sejtek újraprogramozódását a beültetés után, hogy a későbbiekben a laboratóriumokban is szaporíthassák őket.

Az ötletnek támogatója és ellenzője egyaránt sok van. Előbbiek az időskori betegségek gyógyításának lehetőségét hangsúlyozzák, utóbbiak szerint viszont az eljárás elmossa az emberek és az állatok között eddig nagyon éles határvonalat, ezzel veszélybe sodorva az emberi méltóságot és az emberi jogokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×