eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Dohányozzon, ha hiperaktív gyereket szeretne!

Az ólomszennyezés és az anyák terhesség alatti dohányzása okolható a figyelemhiányos, hiperaktív gyermekek egyharmadának állapotáért - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A Cincinnati Gyermekkórház vizsgálatába 4704 négy és tizenöt év közötti gyermeket vontak be. A kutatók azt tapasztalták, hogy a terhesség alatt dohányzó anyák gyermekei két és félszer nagyobb valószínűséggel lesznek hiperaktívak, mint a nem dohányzóké.

Figyelemre méltó az is, hogy a vérben lévő viszonylag alacsony ólomkoncentráció is négyszeresére emeli a figyelemhiányos rendellenesség kialakulásának esélyét. Ez különösen aggasztja a szakértőket, hiszen korábban az alacsony szintű koncentrációt veszélytelennek vélték.

A négyszeres értéket azoknál a gyermekeknél tapasztalták, akiknek a vérében 2-5 mikrogramm/deciliteres ólomkoncentrációt mértek, amely ötöde-hatoda az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott határértéknek.

Egyre több gyermeket érint

A hiperaktivitás családok százezreinek életét nehezíti meg, becslések szerint az Egyesült Királyságban mintegy félmillió gyermekre jellemző a figyelemhiány, köztük 100 ezer kifejezetten súlyos esetnek számít.

A tünetegyüttes kezelésére szolgáló Ritalin nevű gyógyszer forgalma a szigetországban az utóbbi 15 évben 180-szeresére nőtt, és már 350 ezer adag fogy belőle évente.

Az ólom használatát ugyan világszerte korlátozták, és már Magyarországon sem árulnak ólmozott benzint, a mérgező fém sok évtizedes használata miatt a környezetben nagy mennyiségben rakódott le.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×