eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Beszédterápiával a krónikus fáradtság ellen

Az új vizsgálati eredmények alapján az orvosok a gyógyszeres kezelés helyett helyett beszéd- és foglalkozási terápiát javasolnak a krónikus fáradtság gyógyítására.

A brit Királyi Orvostudományi Társaság lapjában közzétett ajánlás szerint a krónikus fáradtságban szenvedők leginkább a valamilyen fizikai aktivitást magában foglaló terápiára reagáltak, míg a gyógyszeres kezelés szinte teljesen hatástalan maradt.

A tudósok között régóta vita tárgya, hogy a krónikus fáradtságnak - amelyet Nagy-Britanniában 1996-ban ismertek el betegségnek - elsősorban biológiai vagy pszichológiai kiváltó okai vannak-e.

A betegségben szenvedők nem csak tartós fáradtságot éreznek, ehhez gyakran társul fejfájás, alvászavar és izomfájdalom.

A vizsgálatok során a kutatók azt tapasztalták, hogy a viselkedési-, például a beszédterápia, valamint bizonyos foglalkozások enyhítik a tüneteket, és javítják a betegek pszichikai funkcióit. Ezzel szemben a gyógyszeres terápia szinte semmilyen hatással nem járt.

A kiadott szakmai ajánlás ezzel szemben felhívja a figyelmet arra, hogy a túlságosan erőteljes és szervezetlen testmozgás súlyosbítja a tüneteket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×