eur:
393.77
usd:
369.14
bux:
65747.29
2024. április 23. kedd Béla

A jólét áldozatai a nők - drámaian nőtt a mellrák előfordulása

A hetvenes évek óta 81 százalékkal nőtt a mellrák előfordulási aránya Nagy-Britanniában. Szakértők szerint a rendkívül gyors növekedésért elsősorban a megváltozott életmód: a jobb táplálkozás, a kisebb családok, a későbbre tolódó gyermekszülés, a magasabb alkoholfogyasztás, az elhízás és a hormonterápia okolható.

A 20-34 éves nők között - bár ritka a mellrák - a betegség gyakorisága 50 százalékkal nőtt 30 év alatt. A 45-49 éves korcsoportban ez a növekedés 41 százalék, az 50-64 évesek esetében pedig megkétszereződött a mellrákos esetek száma.

Ehhez persze hozzájárult a rendszeres mellrákszűrés bevezetése, és az a tény is, hogy a modern berendezésekkel azokat a daganatokat is ki lehet már szűrni, amelyet egy általános orvosi vizsgálatnál még lehetetlen észrevenni.

A gors növekedésért azonban leginkább a növekvő életszínvonalat és a modern életmódot teszik felelőssé a szakemberek. A mellrák kialakulása ugyanis összefüggésben van a női test ösztrogén szintjével, amelyet jelentősen befolyásol a táplálkozás és a szaporodás.

A jobb táplálkozás miatt a lányok menstruációja évekkel korábban - 16-17 éves kor helyett 12-13 évesen - kezdődik, és a klimax is később köszönt be.

A gazdasági fejlődés kisebb családokhoz, a gyermekvállalás későbbre tolódásához, és rövidebb szoptatási időszakhoz vezetett, amelyek mind növelik a mellrák kialakulásának esélyét. Ehhez jön még a magasabb alkoholfogyasztás és a klimax utáni elhízás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×