INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

A viszály istennőjéről nevezték el a Plútó "vesztét" okozó égitestet

Infostart

A viszály görög istennőjéről Erisznek nevezték el azt a távoli égitestet, amely miatt a Plútót megfosztották bolygó státuszától. Az Erisz nagyobb mint a Plútó, ez az egyszerű tény késztette arra a csillagászokat, hogy vagy sorolják azt is a bolygók közé, vagy a Plútót is vegyék ki a bolygók sorából. Most mindkét égitest a "törpebolygók" közé tartozik.

Az Eriszt felfedező Michael Brown szerint a név egyszerűen túl tökéletes volt, nem választhattak mást. A görög mitológiában ugyanis Erisz viszályt szított az istennők között, tőle származott az az aranyalma is, ami végül a trójai háborúhoz vezetett.

Az égitest a csillagászok között szított viszályt, amelynek az lett a vége, hogy szigorították a bolygó meghatározását, és így a Plútó kiesett a "klubból", amelynek 1930-as felfedezése óta tagja volt.

Az Eriszt - amelyet mostanáig hivatalosan UB313-nak hívtak, de sokan csak Xénának becéztek - 2005. január 8-án fedezték fel a kaliforniai Palomar Obszervatóriumban.

Az Erisznek egy holdja van, amelynek mostantól szintén van neve: stílusosan Düsznomiáról, Erisz lányáról, a törvénytelenség istennőjéről nevezték el.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018