INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

Génterápiával gyógyították ki a rákból

Infostart

Két, súlyos bőrrákban szenvedett férfit sikerült teljesen meggyógyítaniuk amerikai tudósoknak saját immunsejtjeik genetikai módosításával. A férfiak T-sejtjeit úgy alakították át, hogy felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket a szervezetben.

Az Amerikai Nemzeti Rákkutató csoport összesen 17 emberen végezte el a kísérleti beavatkozást. Bár közülük csak kettőnél tűnt el teljesen a rák, szakértők szerint ez is elegendő bizonyítéka annak, hogy az új terápia működőképes.

Stephen Rosenberg és csapata a férfiak véréből T-sejteket izolált, majd megsokszorozta azokat. A következő lépésként egy vírus segítségével olyan receptor géneket juttattak a T-sejtekbe, amelyek alkalmassá tették azokat a bőrrák sejtjeinek felismerésére. Ezután a T-sejteket visszajuttatták a betegek szervezetébe.

Az 53 éves Mark Origer esetében a kezelés teljesen eltűntette bőrrákját, a máján található másik tumor pedig a terápia következtében olyan méretűre zsugorodott, amelyet sebészetileg el tudtak távolítani. A múlt héten teljesen rákmentesnek nyilvánították szervezetét az orvosok.

Egy másik, 39 éves férfi a kezelés következtében szintén teljesen megszabadult a bőrráktól, valamint a máján, nyirokmirigyein és tüdején keletkezett áttétektől. A terápia megkezdése előtt maximum 6 hónapot jósoltak mindkét férfinek, olyan előrehaladott volt betegségük.

A kutatócsoportnak már sikerült előállítania a mell-, a máj- és a tüdőrákos sejtek azonosítására és elpusztítására alkalmas genetikailag módosított T-sejteket is, és a tervek szerint hamarosan ezeket is kipróbálják embereken.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Ligeti András

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul hunyt el a Kossuth-díjas karmester...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018