eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Megtalálták Hitler anyahajóját

A lengyel haditengerészet egyértelműen azonosította a náci Németország egyetlen repülőgép-anyahajója, a Graf Zeppelin roncsait - jelentette a Deutschlandfunk német rádióállomás.

Az anyahajó 260 méter hosszú, 34 méter széles roncsát hatvan éve keresik, most egy lengyel cég bukkant rá olaj- és gázlelőhely után kutatva a Balti-tengerben, Wladyslawowótól harminc tengeri mérföldre északra.

A lengyel haditengerészet szóvivője szerint a búvárok beszámolói, illetve a hangszondázás alapján beigazolódott az a feltevés, hogy a Graf Zeppelin roncsával van dolguk.

Ugyanez a lengyel csapat két évvel ezelőtt már felfedezte a menekülőket szállító és elsüllyedt Steuben hajó roncsát.

A Graf Zeppelin volt a hitleri Németország egyetlen repülőgép-hordozó hajója, a 42 repülőgép fogadására tervezett hajót 1936-ban kezdték el építeni.

A hajó háború utáni sorsáról különböző beszámolókat lehet olvasni. Van olyan verzió, hogy a Graf Zeppelint maguk a németek rongálták meg a szczecini kikötőben, majd a monumentális építmény a szovjetek birtokába került. Olvasni arról is, hogy a szovjetek úszó célpontként használták és torpedókkal felrobbantották, illetve hogy aknára futott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×