eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Erősen károsítja a hallást az MP3-lejátszó

A mai tinédzserek 30 évvel hamarabb megsüketülhetnek, mint a szüleik. Ugyanis MP3-lejátszójukon annyit és olyan hangosan hallgatnak zenét, hogy az súlyos károkat okoz a hallásukban.

A brit hallástani kutatóintézet munkatársai megállapították, hogy azok a fiatalok, akik egyfolytában fülhallgatón át élvezik a hangos zenét, folyamatosan rombolják a hallásukat.

A 16 és 25 év közötti fiatalt több mint fele naponta legalább egy órát használja MP3 lejátszóját, és majdnem 20 százalékuk hetente legalább 21 órát áldoz ennek a szenvedélyének. 68 százalékuk azonban nem tudta, hogy ezzel károsítja a hallását.

A kutatók szerint a mai fiatalok - szüleikkel ellentétben - nem a hetvenes éveikben számíthatnak arra, hogy gyengül a hallásuk, hanem már negyvenes korukban.

A 105 decibelt meghaladó hangerősség ugyanis már károsítja a hallást. A lejátszók pedig akár 120 decibel elérésére is képesek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×