eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A fogyás intő jel lehet

Érdemes figyelni magukra azoknak a nőknek, akik sokat veszítenek a súlyukból. A fogyást ugyanis gyakran szellemi leépülés követi - állapították meg amerikai kutatók.

Egy csaknem ezer ember betegútját áttekintő tanulmány szerint azok, akiknek jelentősen romlott a memóriájuk, egy évtizeddel korábban súlyukból is sokat veszítettek. A betegek akkor is tovább fogytak, amikor a mentális betegség tünetei megjelentek náluk.

A kutatók 560 olyan beteget vizsgáltak meg, akik 1990 és 1994 között valamilyen agyi betegséget szenvedtek, és ugyanennyi olyan embert, akik egészségesek maradtak.

A vizsgálat készítői megállapították, hogy a mentális betegség gátat szab a szervezetnek az egészséges testsúly megőrzésében.

Az egyik elmélet szerint azokat a nőket, akiknél megjelent a betegség, nem nagyon foglalkoznak az evéssel. Az is lehet, hogy a nőknek csökken az íz- és illatérzékelési képessége.

Mindez a nőknél a változó korban jelentkező hormonális változások miatt jelent problémát. Az ösztrogén alacsony szintje ugyanis növeli a mentális betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók szerint megfelelő diétával elkerülhetők a súlyváltozások, és az Alzheimer kór kialakulását is késleltetni lehet.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×