eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A körülmetélés csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát

A férfiak körülmetélése jelentősen lassíthatja a HIV vírus terjedését Afrikában, és emberek millióinak mentheti meg az életét - állapította meg egy tanulmány.

A jelentés szerint a férfiak körülmetélése a következő 20 évben mintegy hatmillió HIV-fertőzést és hárommillió ember halálát előzné meg Afrika szubszaharai térségében. Így az AIDS-ben meghaltak száma negyedével csökkenhetne.

A megállapítás egy 2005-ös vizsgálaton alapul, amely szerint a körülmetélés mintegy 60 százalékkal csökkenti a heteroszexuális férfiak megfertőződésének kockázatát.

Egy nemzetközi kutatócsoport az egyes afrikai területek HIV-fertőzöttségének és a férfiak körülmetélésének arányszámával együtt figyelembe véve dolgozta ki a modellt, amelyben arra keresték a választ: milyen hatással járna, ha minden, a Szaharától délre élő férfit körülmetélnének.

A brit nemzeti AIDS-alapítvány főtitkára kijelentette: az önkéntes körülmetélés a többi megelőzési móddal együtt fontos szerepet játszhat a HIV-fertőződés megakadályozásában.

Deborah Jack ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a körülmetélés csak csökkenti a kockázatot, de nem véd meg a fertőzéstől, és nem helyettesíti az óvszerhasználatot.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×