eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Űrsétára indultak az asztronauták

A Discovery hétfős legénységéből két amerikai asztronauta megkezdte az űrsikló külső vizsgálatát.

Mike Fossum és Piers Sellers az űrjármű "hasán" ellenőrzi, hogy keletkeztek-e rajta az űrállomásra vezető úton olyan sérülések, amelyek veszélyeztethetik a visszatérést a Földre.

Kipróbálnak eközben egy segédeszközt, egy robotot, amely segíthet az űrhajósoknak a nehezen hozzáférhető részeken végzett javítási, szerelési munkálatokban.

Most még csak imitálják a szerelési műveleteket, hogy a robot használhatóságát próbára tegyék, ám szerdán, az akkor esedékes űrsétán talán már tényleges szerelési munkát is végeznek.

A NASA szakemberei egyelőre arról tanácskoznak, hogy el kell-e távolítani a biztonságos visszatérés érdekében az űrsikló hasáról a hővédő burkolat egy kiálló darabkáját.

Az űrhajósok már a mostani űrsétán is végeznek kisebb javításokat a Nemzetközi Űrállomás külső berendezésein, ugyanis ki kell cserélniük egy sérült alkatrészt az űrállomás teherszállító eszközén.

Ezt az eszközt a Földtől számított 355 kilométeres magasságban keringő állomás további kiépítésének munkálataihoz használják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×