eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Lefotózták a legrejtélyesebb élő rágcsálót!

Az első alkalom, hogy a laoszi sziklapatkányt sikerült megörökíteni - nem nyárson. Alig egy éve jelentette be a Vadvédelmi Társaság nemzetközi szervezet, hogy az egyik laoszi piacon egy új rágcsálót felfedezett fel.

Pofája leginkább egy patkányéhoz, bozontos farka pedig egy mókuséhoz hasonlított, de családfáját tekintve a hosszú bajszú rágcsálónak semmi köze se a mókusokhoz, se a patkányokhoz.

Származása meglehetősen különös, ugyanis egy olyan családba (Diatomyidae) tartozik, amelyről eddig úgy vélték, 11 millió éve kipusztult, és amelynek tagjait ez idáig csak ősmaradványokból ismerték.

A Laonastes aenigmamus tudományos névre keresztelt állat vadon élő példányáról szerdán hozták nyilvánosságra az első fotót. A fényképet az amerikai Florida Állami Egyetem biológusai készítették thai kollégáik segítségével.

A helyiek által kha-nyou-nak nevezett éjszakai rágcsáló Laosz a kívülállók számára jórészt ismeretlen erdeiben él. E föltáratlanság oka egyrészt a földrajzi távolság, másrészt az elhúzódó politikai zavargások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×