INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A vámpírok emlékeznek áldozataik hangjára

Infostart / InfoRádió
Az elefántok sosem felejtenek, tartja a mondás. De a vérszopó vagy vámpírdenevérek valószínűleg jobbak e tekintetben. Nemcsak hátborzongatóan jól emlékeznek minden áldozatuk lélegzetének hangjára, de ezt az emlékezetet fölhasználják arra, hogy a jövőben is ugyanazt az állatot keressék föl egy kis "vérvacsorára".

A dél-amerikai rőt vérszopó denevérek (Desmodus rotundus), amelyek kizárólag vérrel táplálkoznak, ugyanúgy határozzák meg a hangokat, ahogyan az emberek is fölismerik egymást a hangjuk alapján.

A müncheni Ludwig-Maximilians-Universität tudósai megtanítottak három felnőtt denevért, hogy emberi lélegzésekről készült 10 másodperces hangfelvételeket azonosítsanak. Három táplálékadagolóba tehénvért tettek, s helyes "válasz" esetén a denevérek megkapták a jutalmukat.

A denevérek majdnem 100 százalékos biztonsággal ismerték föl a hangklipeket és társították a megfelelő adagolópalackkal. Teljesítményükkel legyőzték az embereket, akiknek ugyanezeket a hangokat kellett fölismerniük és egy érintőképernyős számítógépen megjelölni a helyes választ. A vérszopó denevérekkel ellentétben az emberek képtelenek voltak fölismerni a fizikai stresszhelyzetben rögzített légzési hangokat.

A címlapról ajánljuk