eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A vámpírok emlékeznek áldozataik hangjára

Az elefántok sosem felejtenek, tartja a mondás. De a vérszopó vagy vámpírdenevérek valószínűleg jobbak e tekintetben. Nemcsak hátborzongatóan jól emlékeznek minden áldozatuk lélegzetének hangjára, de ezt az emlékezetet fölhasználják arra, hogy a jövőben is ugyanazt az állatot keressék föl egy kis "vérvacsorára".

A dél-amerikai rőt vérszopó denevérek (Desmodus rotundus), amelyek kizárólag vérrel táplálkoznak, ugyanúgy határozzák meg a hangokat, ahogyan az emberek is fölismerik egymást a hangjuk alapján.

A müncheni Ludwig-Maximilians-Universität tudósai megtanítottak három felnőtt denevért, hogy emberi lélegzésekről készült 10 másodperces hangfelvételeket azonosítsanak. Három táplálékadagolóba tehénvért tettek, s helyes "válasz" esetén a denevérek megkapták a jutalmukat.

A denevérek majdnem 100 százalékos biztonsággal ismerték föl a hangklipeket és társították a megfelelő adagolópalackkal. Teljesítményükkel legyőzték az embereket, akiknek ugyanezeket a hangokat kellett fölismerniük és egy érintőképernyős számítógépen megjelölni a helyes választ. A vérszopó denevérekkel ellentétben az emberek képtelenek voltak fölismerni a fizikai stresszhelyzetben rögzített légzési hangokat.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×