eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

90 centi, 115 kiló és 35 ezer éves

A Dina nevő mamutbébi ormányát összetekerte, fejét bátortalanul lehajtotta: a 35 ezer éves állatra ebben a pózban találtak rá a szibériai tundra egykor mocsaras, fagyos talajában. Dinát jó 30 évvel ezelőtt aranyásók találták meg, s most a héten megnyílt Éghajlat és ember című kiállítás szenzációja a németországi Herne múzeumában.

A nyolcszáz kiállított tárgy azt akarja érzékeltetni, hogy miként hatott emberre és állatra a klímaváltozás hat millió éven át. Egyetlen más mamut sem maradt fenn olyan jó állapotban, mint Dina - mutatott rá Yasmine Freigang, a múzeum régésze a nemzetközi hírügynökségeknek nyilatkozva. Lábain még kicsinyke irha is látható. A mamut bébi 90 centiméter magas és 115 kilót nyom.

Mintegy hét hónapos lehetett, amikor elsüllyedt a szibériai mocsárban. "Meg akarjuk mutatni a múzeum látogatóinak, hogyan tudtak állatok, növények és emberek jégkorszakokat és árvízkatasztrófákat is átvészelni" - magyarázta Freigang.

A klímaváltozások gyakran okoztak éhínséget, egy tizenöt éves lány 2700 éves csontvázán, csontozatán például jól látszik, hogy csak nagyon ritkán lakhatott jól, s hogy hány éhínséget élt át. Néhány méterrel odébb jobb időkből származó maradványokat tekinthetnek meg a látogatók.

Az ősemberek 1,8 millió évvel ezelőtt antilopot grilleztek tűzrakás mellett. Néhány csontmaradvány túlélte az éveket és most ott látható Herne múzeumában. A klímaváltozással együtt megváltozott az emberek táplálkozása is. Az állatok kisebbek és karcsúbbak lettek, ezért az embereknek új vadászati technikákat kellett kiagyalniuk. Ezt bizonyítja a múzeumban többek közt a világi eddig ismert legrégibb íjainak egyike is. Az elmúlt hat millió év tárgyait megtekintve valóságos "éghajlati görbét" járnak végig a látogatók.

Mindig is voltak nagyszabású éghajlat ingadozások és természeti katasztrófák, akkor is, ha az érintett vidéken nem éltek emberek. Úgy 150 éve azonban az ember jelentős mértékben befolyásolja az éghajlatot - hangsúlyozta Barbara Rüschoff-Thale múzeumigazgató.

Az "Éghajlat és ember" kiállítás egy éven át tekinthető meg Herne régészeti múzeumában. Dina, a mamutbébi azonban csak négy hónapig látható a kiállításon, aztán élethű másolatnak adja át a helyét.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×