eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Madárinfluenzánk nincs, fonálférgünk van

Magyarországon is megjelent a szúnyogok által terjesztett fonálférgesség (dirofiláriózis) - hangzott el a Magyar Állatorvosi Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének közgyűlésén. Az ember is megkaphatja.

A kutyákban és macskákban előforduló betegség a délebbi országokban már régóta ismert, az éghajlati változások során az utóbbi években azonban Magyarországon is megjelent.

Mivel szúnyog terjeszti, főleg a vízközelben élő állattartók az érintettek, de bárhol előfordulhat. A betegség zoonózis, tehát a háziállatokon kívül az ember is megfertőződhet a szúnyogoktól. Mivel a kifejlett parazitát már nagyon nehéz megkeresni, majd eltávolítani, fontos a megelőzés, leginkább szúnyogszezonban.

A prevenciónak két fő pontja van: a vérszívók távoltartása mind az embertől, mind az állattól. Emellett szükséges az állatok rendszeres, speciális féregellenes megelőző kezelése.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×