INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Növelhetik a szívinfarktus esélyét egyes fájdalomcsillapítók

Infostart / InfoRádió
A legnagyobb ajánlott mennyiségben szedve megkétszerezhetik a szívinfarktus esélyét az ibuprofen és a diclofenac hatóanyagú fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek - derül ki egy brit-olasz kutatásból.

A két hatóanyagról már korábban is kimutatták, hogy növelhetik a szívinfarktus esélyét, ezeknek a tanulmányoknak az eredményét erősítette meg a mostani átfogó kutatás.

A COX-2 gátló gyulladáscsökkentő szerek közül már volt olyan, amelyet betiltottak, miután bebizonyosodott, hogy több mint kétszeresére növelte a szívinfarktus esélyét.

Az Oxfordi Egyetem és a Római Egyetem kutatóinak vizsgálatai azonban a mellett, hogy megerősítették a COX-2 gátlók ilyen jellegű mellékhatását, a nem szteroid gyulladáscsökkentőkről (NSAID) is kimutatták: 40 százalékkal emelik a szívproblémák kialakulásának esélyét.

A kutatás során megvizsgálták minden olyan gyógyszerkísérlet eredményét, ahol szív- és érrendszeri problémákat jegyeztek fel COX-2 gátló vagy NSAID gyulladáscsökkentőkkel kapcsolatban. Ezek összesítésével és elemzésével pontosabban és megbízhatóbban tudták megbecsülni a gyógyszerek hatásait, mint bármelyik egyedi kísérlettel.

A kutatás vezetői arra figyelmeztetnek: az eredmény fényében újabb klinikai vizsgálatokra van szükség, hogy meg lehessen állapítani, a két gyógyszercsoportban vannak-e olyan szerek, amelyek kevésbé károsak, mint a többi.

Az aszpirinre, amelyet néha az NSAID-ok közé sorolnak, nem terjedt ki a vizsgálat.

A címlapról ajánljuk