INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A planktonok előre jelzik a földrengést?

Infostart / InfoRádió
A planktonok elszaporodásából következtetni lehet egy esetleges földrengésre - állapították meg amerikai és indiai kutatók. Rájöttek, hogy azokon a helyeken, ahol a rengés epicentruma közel esik a tengerparthoz, a vízben túlszaporodtak a planktonok.

Ha part közeli tengerrészekben megnő a természetes színanyag, az úgynevezett klorofil mennyisége, ott kialakulhat földrengés - derül ki abból a kutatásból, amelyet amerikai és indiai szakemberek végeztek. A klorofil ugyanis hőenergiát termel, amely rengéshez vezethet.

A klorofil felgyülemlésével szaporodásnak indulnak a planktonok is a tengerben. Ezek az élőlények ugyanis fotoszintézisükhöz használják a színanyagot. Segítségükkel a természetes fényenergiát kémiai anyagokká alakítják át.

A kutatócsapat műholdas fényképek segítségével vizsgálta a parti vizeket azokon a helyeken, ahol a leggyakrabban fordulnak elő földrengések. Megállapították, hogy a katasztrófát megelőzően a vízben a normális mennyiséget messze meghaladóan szaporodtak el a planktonok.

A címlapról ajánljuk