eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A delfinek nevükön szólítják egymást

A delfinek, az emberekhez hasonlóan, kommunikáció közben nevükön szólítják egymást - állítják brit tudósok, akik három éves kutatómunka után jutottak arra a következtetésre, hogy a delfinek jellegzetes füttyjelek segítségével képesek külön személyiséggel rendelkező egyénekként megkülönböztetni magukat és fajtársaikat.

A skóciai St Andrews Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó csoportja Floridában tanulmányozott vadon élő palackorrú delfineket, amelyeket ideiglenesen befogtak, majd rögzítették füttyjeleiket.

A füttyjeleket később számítógépen, egy mesterséges delfinhangon is előállították, majd visszajátszották a delfineknek, akik reagáltak rá.

"Ez azt igazolta, hogy a delfinek felismerik egymás jellegzetes azonosító füttyjeleit, és nem csak magáról a hangról azonosítják egymást" - mondta Vincent Janik, a kutatócsoport tagja.

"Nagyon izgalmas ez a felfedezés, mivel azt jelenti, hogy ezek az állatok az emberéhez hasonló képességeket fejlesztettek ki. Most már tudjuk, hogy ők is ugyanúgy "felcímkézik" egymást, mint mi, emberek" - hangsúlyozta a kutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×