INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

Üstököst fedezett fel egy magyar amatőr csillagász

Infostart / InfoRádió

Ambrus Ádám tavaly október óta foglalkozik a SOHO napkutató szonda Interneten elérhető képeinek átvizsgálásával. A 19 éves nyíregyházi amatőr csillagász fél évnyi keresés után április 21-én reggel egy mozgó égitestre lett figyelmes a szonda nagyobb látómezejű, C3-as koronagráfjának egyik felvételén. Egy addig ismeretlen üstökös izzott fel a Nap közelében.

Mivel a világ számos pontján élő mintegy tucatnyi amatőr figyeli a SOHO képeit, egy ideig nem lehetett tudni, hogy kié az elsőség. Alig fél órán belül mások is jelezték a jövevény érkezését, ám ezek mind csak megerősítések lehettek. Az első hírt Ambrus Ádám küldte el a SOHO központjába.

A számítások szerint egy Kreutz típusú napsúroló üstökösről van szó, amely az átlagosnál valamivel fényesebbnek bizonyult.

Amikor másnap reggel átkerült a C2 koronagráf képeire, látványos csóvát növesztett, fényessége pedig elérte a 6,5 magnitúdót. Ezután társaihoz hasonlóan elporladt a Nap sugárözönében.

Az égitest még nem kapott hivatalos jelölést, ami szokványos a SOHO napsúroló üstököseinek esetében. Ez csak egy-két hónap múlva fog megtörténni, amikor kiszámítják az égitest pontos pályáját, ám a Kreutz család tagjai átlagosan 0,005 Cs.E.-re közelítik meg a Napot, vagyis csillagunk felszínétől alig 200 ezer km-re haladnak el.

Ilyen forróságban nem csoda, hogy teljesen elpárolognak az átlagosan csak néhányszor 10 méteres szikladarabok. Nevét - ezernél is több társához hasonlóan - a szondáról fogja kapni, ám ennél a SOHO-üstökösnél egy magyar amatőr csillagász, Ambrus Ádám neve szerepel a felfedező rovatban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018