INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nem mindegy mennyi idő telik el két terhesség között?

Infostart / InfoRádió
Ha túl sok, vagy túl kevés idő telik el két terhesség között, akkor az a második gyereknél növelheti az egészségügyi problémák kialakulásának esélyét - állítják kolumbiai kutatók, akik tanulmányukban azt ajánlják: legalább 18, de legfeljebb 59 hónapot hagyjanak ki a nők két terhesség között.

A Fundación Santa Fe de Bogota kutatói összesen 67 korábbi, 1966 és 2006 között készült tanulmányból dolgoztak, 11 millió terhesség adatait összegezve.

A kutatók az adatok elemzése alapján azt találták, hogy a 18 hónapnál rövidebb, illetve az 59 hónapnál hosszabb kihagyás két terhesség között negatív hatással lehet a születendő gyerekre.

Minden egyes hónap, amellyel a 18 hónapos szünet lejárta előtt kezdődik meg az új terhesség:
- 2 százalékkal emeli a koraszülés esélyét
- 3,3 százalékkal növeli az alacsony születési súly kockázatát
- 1,5 százalékkal növeli az alulfejlettség esélyét

Minden 59. hónap utáni újabb hónap
- 0,6 százalékkal emeli a koraszülés esélyét
- 0,9 százalékkal növeli az alacsony születési súly kockázatát
- 0,8 százalékkal növeli az alulfejlettség esélyét

Miből adódnak a problémák?

A két terhesség közötti túlságosan rövid szünet okozta problémákat az Augustin Conde-Agudelo által vezetett kutatócsoport azzal magyarázza, hogy a nő szervezetének ilyenkor valószínűleg nincsen elég ideje regenerálódni az előző terhesség és szülés után.

A túlságosan hosszú szünet során pedig egyszerűen veszít a nő szervezete teherviselési képességéből.

"Nem kell aggódni, ha nem sikerül tartani az ideális szünetet"


Patrick O'Brian, a brit Királyi Szülész-Nőgyógyász Kollégium szóvivője azt ajánlja a gyermeket tervező pároknak, hogy ha lehet, vegyék figyelembe a tanulmány eredményeit.

A szakember szerint azonban azoknak sem kell aggódniuk, akiknek az ideálisnál rövidebbre, vagy hosszabbra sikerül a két terhesség közötti szünet, mivel megfelelő odafigyeléssel, orvosuk segítségével biztosítani tudják gyermekük egészségét.

A címlapról ajánljuk