eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: FIFA / YouTube

Kemény Dénes: a bíráskodás a videobíróval is szubjektív maradt

Csökkent a játékvezetők egyéni felelőssége a VAR-rendszer bevezetése miatt - hangsúlyozta Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, az InfoRádió vb-szakértője. Arról is beszélt, hogy összességében nem lehet panasz a vasárnap zárult labdarúgó-vb színvonalára.

Kemény Dénes úgy látja, nem volt rosszabb az oroszországi vb, mint az előzők, sőt a brazíliainál mindenképpen jobb volt. Több érdekes meccs volt a csoportkörben is, négy évvel ezelőtt inkább sakkozgattak a csapatok, ahelyett, hogy a nézőket szolgálták volna ki.

"A ki-ki meccseknél volt jó futball, kivárásos futball, szép futball és eredményes futball. Utóbbi a franciákat jellemezte"

- mondta az InfoRádió vb-szakértője.

Videobíró: maradt a szubjektivitás

A 2018-as tornán először használt videobíró-rendszerről is határozott a véleménye.

"Minden csapatjáték azért szép, mert a bíráskodás szubjektív. Megvan ennek a bája, a varázsa. Most ez a rendszer ugyanúgy szubjektív, mert ugyanúgy emberek nézik a lassításokat, és még a mérkőzések után is megoszlanak a vélemények" - mondta Kemény Dénes, és úgy látja, hogy kicsit nehézkes ez a megoldás, de a játékvezetők jó néhányszor megúszták a hibás ítéletüket. Szerinte jobban eloszlott a játékvezetői felelősség, mert a vitás helyzetekben már nem egyedül a játékvezető nyakába kell varrni a hibás döntést, hanem van egy grémium, amelytől a játékvezető kap egy ajánlást.

"Jó példa, hogy a döntőben az első két francia gólról nagy a vita, mégsem tudjuk a játékvezető nevét"

- érvelt a korábbi háromszoros olimpiai bajnok pólókapitány.

A dobogósok

Kemény Dénes szerint megérdemelten lettek világbajnokok a franciák, ha nem is mindig játszottak kimagaslóan, de így is nagyon eredményesek voltak.

"Nagyon szerencsés összetételű a csapat. A vízhordók, a kiegészítő emberek és a meghatározó játékosok aránya kiváló, és akár másfél-két csapatnyit ki tudnak állítani.

A korátlag alapján a következő világversenyeken is esélyesek lesznek. Nagy lökés ez a vb-arany"

- mondta Kemény Dénes.

Az ezüstérmes horvátok szereplését extrának nevezte, mert az egyenes kieséses szakaszban nem tudtak rendes játékidőben meccset nyerni, de vagy a hosszabbításban, vagy a tizenegyespárbajban nyertek, és megérdemelten játszottak döntőt, de ott már nem bírtak az egyenletes jó teljesítmény nyújtó franciákkal.

A bronzérmes belgáktól már a torna előtt jó teljesítményt és eredményt várt, mert őket látta hátul kompaktnak, elöl pedig nagyon improvizatívnak. Van három kiváló csatáruk, De Bruyne, Lukaku és Eden Hazard, de a cserék is támadó szelleműek, így nem volt meglepetés számára, hogy bejutottak a legjobb négy közé.

Kezdődik a klubszezon

Alig néhány hét a szünet a vb-döntő és a klubszezon rajtja között, így a legjobban szereplő válogatottak játékosai gyakorlatilag a nyaralásukról érkeznek majd az első meccsekre, de Kemény Dénes szerint ez nem jelent semmit.

"A profi futballban nincs jelentősége, azonnal elkezdenek meccseket játszani. Láttam sokszor élcsapatok edzését, annál a meccs sokkal nagyobb terhelés.

A háromnaponkénti meccsekkel két-három héten belüli bárki eléri azt a kondicionális állapotot, amellyel jól tud játszani"

- mondta Kemény, és hozzátette, a motivációval sem lesz gond, mert annál nagyobb a büszkeségük ezeknek a klasszisoknak. Példaként említette, hogy egyetlen olyan játékost sem látott, akit lecseréltek a vb hajrájában, hogy elégedetten jött volna le a pályáról.

Az újrakezdés persze nem könnyű, és talán még nehezebb azoknak, akik halványabban szerepeltek a világbajnokságon.

"Nagyon nehéz egy hosszú és fáradságos klubszezon után a világbajnokságon is jól játszani. Akinek sikerült, az örül, akinek nem, annak is megvan a kapaszkodó.

Elindul a klubszezon, archiválódik a vb, és mindenkinek lehetőség az új mérkőzés, hogy rendbe rakja a kudarcélményt"

- mondta Kemény Dénes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×