eur:
395.65
usd:
360.15
bux:
71673.12
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Volgográd, 2018. június 18.Harry Kane, az angol válogatott csapatkapitánya ünnepli a második gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportja első fordulójának Tunézia – Anglia mérkőzésén a Volgográd Arénában 2018. június 18-án. A találkozót Anglia nyerte 2-1-re. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Nyitókép: Thanászisz Sztavrakisz

Spanyolok vagy angolok? Hol születik több jó focista? - elemzés az Eb-döntő előtt

Anglia és Spanyolország futballkultúrája is gazdag, különböző korszakokban különböző területek, régiók voltak különösen sikeresek. Ám, ha az általános képet nézzük, mindkét ország esetében említhető három-négy régió, amely szinte folyamatosan sikeres, folyamatosan „termeli” a jó játékosokat. Megnéztük, hogy a mostani keretekbe is ezek a területek adják-e a legtöbb játékost, a futballisták szülőhelye alapján.

A spanyol futballtörténelemben három régió különösen sikeres a kezdetek óta: Baszkföld, Katalónia, valamint Madrid és környéke. A három legsikeresebb klub az Athletic Bilbao , a Barcelona és a Real Madrid.

A mostani huszonhatos keret összetétele nagy mértékben reflektál erre. Spanyolország 17 autonóm közösségéből hét „adott” játékost Luís de la Fuente keretébe. A legtöbbet, ötöt, Baszkföld (Vivian, Williams, Zúbimendi, Oyarzabal, Unai Simón), további kettőt még a szomszédos Navarra (Merino, Álex Remiro).

Négyen születtek Katalóniában (Raya, Dani Olmo, Lamine Yamal és Cucurella), négyen Andalúziában (Fabián Ruíz, Álex Baena, Jesus Navas és Fermín López), érdekes, hogy Fabián és Navas egyaránt egy alig negyvenezres kisvárosban, Los Palacios y Villafrancában. Ott, ahonnan lenne még egy játékos, Gavi, ha nem sérül meg.

Négyen jöttek a világra Madridban, vagy a főváros agglomerációjában, Dani Carvajal, Nacho, Álvaro Morata és Rodri. Ketten születtek a Kanári-szigeteken (Pedri és Ayoze Pérez), s ketten Valencia autonóm közösségben (Ferrán Torres és Álex Grimaldo). A keret három külföldön születettel teljes: Aymeric Laporte és Robin Le Normand Franciaországban, Joselu Németországban született és nőtt fel.

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az angol keret tagjai közül egyedül Marc Guéhi született az államhatárokon kívül, egyéves korában költözött a családjával Abidjanból, Elefántcsoport (akkori) fővárosából Londonba. Az Egyesült Királyság további országaiból, Skóciából, Walesből vagy Észak-Írországból senki sem származik Gareth Southgate mostani kiválasztottjai közül.

Alapul véve Anglia közigazgatásának beosztását, a kilenc régióból Kelet-Anglia (East England), Északkelet-Anglia (North East England, másképpen Northumbria),

A legtöbb játékost Északnyugat-Anglia (North West England) adja, ami nem meglepő, ha azzal kapcsoljuk össze, hogy Liverpool és Manchester, az angol futball két, még Londonnál is sikeresebb két városa is ide tartozik. Sőt Lancashire, amely nagyon fontos történések színtere volt a profi futball születésekor. A huszonhatos keretből nyolc futballista származik az északnyugati régióból, Foden, Trippier, Gordon, Alexander-Arnold, Wharton, Parker, Henderson és Mainoo.

A fentiekből részben sejthetően Nagy-London (Greater London) a „másik helyezett”, mégpedig csak a lehető legkisebb különbséggel lemaradva. Heten jönnek onnan: Rice, Shaw, Saha, Kane, Konsa, Eze és Gomez. Vagyis a huszonhatos keretből 15 játékos Északnyugat-Angliából vagy Nagy-Londonból származik.

Nyugat-Közép-Anglia, vagy a West Midlands is „dobogós”, Bellingham, Ramsdale és Bowen látta ott meg a napvilágot. Igaz, csak holtversenyben harmadik, mert ugyanannyi játékost ad a Délkelet-Anglia (South East England), Watkinst, Gallachert és Dumpot.

Ketten származnak Yorkshire és Humber környékéről (Yorkshire and the Humber), Kyle Walker és John Stones. Egyetlen játékost ad a legészakibb régió, Északkelet-Anglia (North East England), a kapus Jordan Pickfordot. Ugyancsak egyet Kelet-Közép-Anglia (East Midlands), a csatár Yvan Toney-t.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×