eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Gianluigi Donnarumma olasz kapus védi az angol Bukayo Saka tizenegyesét a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidőt követő hosszabbítás utáni büntetőpárbajban 3-2-re győzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Carl Recine

Donnarumma: akkor is Buffon marad a legnagyobb

Az Európa-bajnokság legjobb játékosának választott olasz kapus szerint végzetes is lehetett volna a korai angol gól. Giorgio Chiellini csodáról beszél.

Főszerepet játszott Gianluigi Donnarumma abban, hogy Olaszország nyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot, hiszen az elődöntőben Spanyolország, majd a fináléban Anglia ellen is 11-esek és az olasz kapus védései döntöttek.

"Különlegesek voltunk, és nem engedtük ki a kezünkből a győzelmet. Ahogy Acerbi mindig mondta: csak egy centiméterre voltunk a sikertől, és elértük" – mondta a torna legjobbjának választott futballista. Úgy vélekedik, hogy megérdemelten nyerték meg a tornát.

"Az angolok korai gólja végzetes lehetett volna, de mi nem azok vagyunk, akik bármikor is feladnák. Nem volt könnyű, mert az angolok jól védekeznek, de végül sikerült" – nyilatkozott a RAI Sportnak a kapus.

A nagy előddel, a 2006-ban az olasz válogatott tagjaként világbajnoki címet nyerő Gianluigi Buffonnal való összevetésről is beszélt: "Gigi minden idők legjobbja. Én csak megpróbálom a legjobbamat nyújtani, segíteni a csapatot, de ő marad a legjobb. Majd meglátjuk, hogy milyen lesz az én pályafutásom."

Giorgio Chiellini: valami csoda

"Valami csoda volt a levegőben, ezt mondogattuk már május eleje óta. Egész Olaszország megérdemelte ezt a győzelmet" – mondta Giorgio Chiellini. A csapatkapitány köszönetet mondott mindenkinek, aki tagja volt az elmúlt három évben a válogatottnak, és azoknak a játékosoknak ajánlotta az aranyérmet, akiknek ezúttal otthonról kellett végignézniük a tornát.

"Mindig az a lényeg, hogy játsszuk a focit és élvezzük. Irányítani akartuk a játékot, birtokolni a labdát, és a második percben kapott pofon ellenére uralni is tudtuk a meccset, és minden áron meg is akartuk nyerni" – mondta a trófeát elsőként a magasba emelő védő.

Leonardo Bonucci: ez a siker legendává tesz minket

Az olaszok egyenlítő gólját szerző olasz védő, Leonardo Bonucci szerint a győzelem kulcsa Roberto Mancini volt. A RAI élő adásában felidézte, hogy amikor a válogatott először összegyűlt Szardínián, valami megváltozott. Fokozatosan lett önbizalmuk, és kialakult a csapategység is.

"Ez a győzelem csak a hab a tornát, ami legendává tesz minket" – fogalmazott a 11-eseknél sem hibázó hátvéd, és beszélt arról is, hogy a beutazási korlátozások miatt mindössze hétezer olasz lehetett jelent a Wembley-ben, ami, mint elmondta, inkább feltüzelte őket.

"A bemelegítés alatt arról beszéltünk, hogy mindaz, amit a lelátón történik, csak háttérzaj. 34 veretlen meccs volt a hátunk mögött, ugyanazt kellett csak tennünk tehát, mint addig, sem kevesebbet, sem többet" – mondta. Furcsa volt, hogy mire átadták az Eb-trófeát, a nézők nagy része már nem volt a stadionban, de Bonucci ezt sem bánja.

"Nekem ez is tetszett, 58 ezer angol azt hitte, marad a kupa Londonban. Sajnálom őket, de Olaszország megint feladta a leckét, és a trófea most Rómába tér haza" – élcelődött a bánatos angolokkal a veterán hátvéd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×