eur:
392.27
usd:
354.38
bux:
72766.57
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
MANCHESTER, ENGLAND - SEPTEMBER 01: Dominik Szoboszlai of Liverpool runs with the ball under pressure from Alejandro Garnacho of Manchester United during the Premier League match between Manchester United FC and Liverpool FC at Old Trafford on September 01, 2024 in Manchester, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Nyitókép: Shaun Botterill/Getty Images

Szoboszlai Dominik az őszi formájában játszik a Liverpoolban – de mit akar Szalah?

A Liverpool – amelyben Szoboszlai Dominik a pályán töltötte az első három bajnoki forduló minden játékpercét – százszázalékos teljesítménnyel rajtolt a Premier League 2024–2025-ös idényében. A magyar válogatott csapatkapitányának értékelése sokkal inkább hasonlít a tavaly őszihez, mint a tavaszihoz.

Az elmúlt idény végén, s főleg, miután kiderült, hogy Jürgen Klopp helyére a holland Arne Slot érkezik, itthon is sokan kételkedtek abban, hogy Szoboszlai Dominik megtartja-e a helyét az első csapatban, horribile dictu, a keretben.

A válasz három forduló alatt megszületett: igen. Nyilván egy hetvenmillióért vett futballistáról egyébként sem mond le könnyen egy klub – noha láttunk már példát az ellenkezőjére is, João Félix, Philippe Coutinho csak két név erre –, de Szoboszlai Dominik jól játszott az Ipswich, a Brentford és a Manchester United ellen.

Új szerepkörben futballozik az előző idényhez képest, támadóbb feladatokat kap, noha továbbra is kiveszi a részét a védekezésből. Emlékezetes, hogy Kloppnál a 2023–2024-es idény elején egyike volt az első fordulók „örök szereplőinek”, most is az, a mezőnyjátékosok közül csak Virgil van Dijk, Alexis MacAllister és Ryan Gravenbech játszott rajta kívül 270 percet, Mohamed Szalah pedig 263-t.

A Manchester United ellen, az Old Traffordon, az első gól előtt elhúzta a fejét, hogy a még jobb helyzetben lévő Luis (Lucho) Díaz gólt fejelhessen, a harmadik gólnál ő szolgálta ki egy nagyon pontos labdával Mohamed Szalahot. Értékelése még jobb lehetne, ha spiccel beveri nagy gólhelyzetében a labdát, de ne legyünk telhetetlenek.

Formája kétségtelenül azt sejteti, hogy újra egészséges, jó formában van és élvezi a játékot, s felteszi bennünk azt a kérdést, tavaszi gyengébb formájában mekkora szerepe volt titokzatos, s talán nem kellően kikezelt sérülésének. Az, hogy júniusban nem volt még teljesen egészséges, az nyilvánvaló.

A Liverpool három meccs után kapott gól nélkül áll, három győzelemmel. A Premier League történetében Arne Slot előtt legutóbb 2007-ben kezdett így egy csapatnál új edző, a napokban elhunyt Sven-Göran Eriksson a Manchester Cityvel.

Mo Szalah újra remekelt a Man United pályáján, eddigi kilenc, az Old Traffordon játszott mérkőzésén tíz gólt szerzett. A Liverpool legutóbbi 22, a bajnokságban a Manchester United ellen szerzett góljából 16-ban volt szerepe.

A Vörösök szempontjából azért is volt fontos éppen a Manchester United elleni siker, mert az idei év első felében éppen a legnagyobb rivális elleni gyengébb eredmények terelték rossz nyomsávra a csapat vonatát.

Mohamed Szalah állítólag bejelentette, hogy az következő nyáron távozik – ezzel a kihívással az Anfield Roadon az utóbbi három évben mindig szembe néztek. Az egyiptomi szupersztárnak, akinél a Liverpool teljes történetében már csak Ian Rush, Roger Hunt, Gordon Hodgson és az egyiptomit csupán 14 góllal megelőző Billy Liddell szerzett több gólt, folyamatosan fényűző ajánlata van Szaúd-Arábiából, korábban hívta a Real Madrid is, noha ez talán már nem aktuális.

Mindenesetre a 33. évében járó csatár szerződése lejár a nyáron, az el-Itthad 2023 szeptemberi, 150 millió fontos ajánlata akkor nem játszik majd már, hiszen Szalah ingyen megszerezhető. A mostani szerződése alapján heti 350 000 fontot keres Liverpoolban, ennek a szaúdiak a többszörösét fizetnék.

De sokkal inkább úgy tűnik, a hétvégi, szalahi mondás, mely szerint minden bizonnyal utoljára játszott az Old Traffordon, mivel lejár a szerződése az idény végén, s a klub még nem tett új ajánlatot, inkább úgy fogható fel: „Kérjétek meg újra a kezem, várom az ajánlatot!”

Címlapról ajánljuk
Hanga Zoltán: az állatkerti állatokra leselkedő legnagyobb veszély nem a bezártság
aréna

Hanga Zoltán: az állatkerti állatokra leselkedő legnagyobb veszély nem a bezártság

Az állatkertek összehangolt fajmentő programjaival kihalás szélére jutott fajokat lehet visszavinni a természetes élőhelyükre – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy az állatkerti állatok legnagyobb ellensége az unalom, ez ellen a gondozók különböző feladatokat találnak ki számukra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×