eur:
390.48
usd:
358.73
bux:
0
2024. július 22. hétfő Magdolna
A 42. Lidl Balaton-átúszás résztvevői a rajt után Révfülöpnél 2024. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ilyenre még nem volt példa a Balatonon

Több mint 11 ezren vettek részt a szombatról vasárnapra halasztott 42. Lidl Balaton-átúszáson, melyen a férfiaknál holtverseny született, míg a nőknél Juhász Janka győzött.

A szervezők tájékoztatása szerint a szombati rossz időnek nyoma sem volt vasárnap kora reggel, és Révfülöpön, a rajt helyszínén kiváló körülmények között indult az átúszás, ugyanakkor később a vártnál jobban megélénkült a délnyugati szél, felerősödött a hullámzás, emiatt biztonsági okokból egy időre a rajtot is leállították, de a kényszerszünet után folytatódhatott az esemény.

Balatonboglár, 2024. július 21.
A holtversenyben győztes Barabás Imre (b) és Hartmann Máté (j) a 42. Lidl Balaton-átúszás balatonboglári céljánál 2024. július 21-én. Az úszók a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot 1 óra 1 perc 54 másodperc alatt teljesítették.
MTI/Máthé Zoltán
A holtversenyben győztes Barabás Imre (b) és Hartmann Máté (j) a 42. Lidl Balaton-átúszás balatonboglári céljában. Az úszók a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot 1 óra 1 perc 54 másodperc alatt teljesítették. MTI/Máthé Zoltán

A viadalon a Révfülöp és a balatonboglári Platán strand közötti 5,2 kilométeres távra elsőként, reggel hétkor, profi sportolók, a junior nyíltvízi úszó-válogatott egy csoportja startolt el, közülük leghamarabb Barabás Imre és Hartmann Máté érte el a déli partot másodpercre azonos, 1:01:54 órás eredménnyel, a nőknél Juhász Janka kétszeres magyar bajnok úszó 1:04:15 órás idővel győzött.

Balatonboglár, 2024. július 21.
A női győztes Juhász Janka a 42. Lidl Balaton-átúszás balatonboglári céljánál 2024. július 21-én. Az úszó a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot 1 óra 4 perc 15 másodperc alatt teljesítette.
MTI/Máthé Zoltán
A női győztes Juhász Janka 1 óra 4 perc 15 másodperc alatt teljesítette. MTI/Máthé Zoltán

A mezőny nagy részét ugyanakkor nem a profik, hanem a szabadidő-sportolók alkották. Magyarország 1100 településről, illetve összesen 51 országból érkeztek úszni vágyók Révfülöpre. Mások mellett átúszta a tavat a 70 éves Gurbán Béla, aki az első, 1979-es esemény óta egyetlen Balaton-átúszást sem hagyott ki. Szintén úszott Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, Kapu Tibor, a Hunor Programban kiválasztott űrhajós és Járai Máté színész is. Czene Gábor paratriatlonos egymás után háromszor teljesítette a távot, így összesen több mint 15 kilométert úszott.

A szervezők beszámolójukban kiemelték a Mezőkövesdről származó Bajzáth Lászlót, aki matyó népviseletben úszta át a Balatont, ami - saját bevallása szerint - még mindig kisebb őrültség, mint amit néhány éve csinált, akkor ugyanis 45 kilogrammos tűzoltó felszereléssel teljesítette a távot. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is részt vett az eseményen a Magyar Honvédség katonáiból, honvédelmi alkalmazottjaiból és családtagjaikból álló Úszó Erőd mintegy 400 tagja.

Révfülöp, 2024. július 21.
A Magyar Honvédség katonáiból, honvédelmi alkalmazottjaiból és családtagjaikból álló Úszó Erőd egyik tagja megkezdi a 42. Lidl Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távjának teljesítését Révfülöpnél 2024. július 21-én. Mintegy negyven honvédségi alakulat 462 tagjával vesz részt a Magyar Honvédség a Balaton-átúszáson.
MTI/Vasvári Tamás
A Magyar Honvédség katonáiból, honvédelmi alkalmazottjaiból és családtagjaikból álló Úszó Erőd egyik tagja megkezdi a 42. Lidl Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távjának teljesítését Révfülöpnél. MTI/Vasvári Tamás

A résztvevők között többségben voltak a férfiak (60-40 százalék), viszont a féltávú úszásnak több nő vágott neki (53-47). A legidősebb induló egy 84 éves férfi volt, miközben csaknem minden tizedik úszó 18 évesnél fiatalabb, köztük sok általános iskolás gyerek. 1979 óta összesen már több mint 235 ezren úszták át a Balatont.

"Sokszor mondjuk, hogy ez egy legyőzhető kihívás, tulajdonképpen kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárki képes lehet rá. Örülünk, hogy olyanok is rengetegen voltak a 42. Lidl Balaton-átúszás mezőnyében, akik életükben először próbálkoztak. Bízom benne, hogy ők is és a rutinos úszók is felejthetetlen élményekkel gazdagodtak. Bent tempózni a Balaton közepén, körbenézni, gyönyörködni a panorámában, majd folytatni az úszást, az maga a csoda" - idézte a közlemény Kocsis Árpádot, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetőjét.

Címlapról ajánljuk
Ezek a momentumok vezettek Joe Biden döntéséhez - Máris Kamala Harris ellen készül Donald Trump
Tudósítónktól

Ezek a momentumok vezettek Joe Biden döntéséhez - Máris Kamala Harris ellen készül Donald Trump

A nyomásnak engedve kiszállt az elnökválasztási versenyből Joe Biden. Az amerikai elnök közölte: kitölti hivatali időszakát és azt akarja, hogy Kamala Harris alelnök mérkőzzön meg Donald Trumppal. Harris igent mondott.Készülhet a Trump-gépezet ellen, amely már "talált ellene valamit".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Új fronton lendült támadásba Moszkva, lángol a millerovói repülőtér - Híreink Ukrajnából hétfőn

Új fronton lendült támadásba Moszkva, lángol a millerovói repülőtér - Híreink Ukrajnából hétfőn

Az orosz csapatok a régóta viszonylag nyugodtnak számító Harkiv térségében lendültek támadásba, egy települést el is foglaltak. Az ukrán drónok a millerovói repülőteret támadták, az akció következtében több épület lángra is kapott. Ukrajna egyik legfontosabb támogatója, Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökválasztástól, alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×