eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Óriási doppingbotrány Kínában, Kapás Boglárka utólag újabb olimpiai érmet kaphat?

A 2021 nyarán rendezett tokiói olimpián hat érmet nyert kínai úszók közül többen is pozitív teszteket produkáltak az ötkarikás játékok előtt, mégis rajthoz állhattak. A kínai doppingellenes hatóságok cáfolnak, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint is ártatlanok az érintett sportolók.

A harminctagú kínai úszócsapatból huszonhárman úgy versenyezhettek 2021 nyarán a tokiói olimpián, hogy előtte pozitív doppingmintát adtak – írja az Origo a Dagbladet cikke alapján.

A norvég lap úgy értesült, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is tudott a pozitív mintákról, mégsem tiltotta el a lebukott sportolókat. A szervezet azzal védekezett, hogy

a beérkezett minták „szennyezettek” voltak, ezért nem lehetett megvizsgálni azokat.

Korábban, még az olimpia előtt ugyanerre a következtetésre jutottak a kínai doppingellenes hatóságok is, miután anabolitikus szteroidokat találtak az érintett úszók szervezetében, így felmentették őket.

A kínai úszók 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel zárták a tokiói ötkarikás játékokat.

Olivier Rabin, a WADA orvostudományi igazgatója azt mondta, hogy a 23 úszó szervezetében alacsony koncentrációja volt a valószínűleg étel által bevitt trimetazidinnek, emellett az ártatlanságukat bizonyítja, hogy sokan közülük több nap alatt több mintát is bemutattak, melyek a negatív és a pozitív tartomány között ingadoztak. „Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs konkrét alapja megkérdőjelezni az állítólagos szennyeződést” – tette hozzá Rabin.

A trimetazidin egyébként többek közt növeli az állóképességet és a vérellátás hatékonyságát, és eredetileg vényköteles szívgyógyszerként használják.

A Global Athlete nevű szervezet szerint a történtek után már nem lehet komolyan venni a WADA tevékenységét. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy a WADA illetékeseinek azonnal nyilvánosságra kellene hozniuk azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a kínai mintákat félretették. „Ha ezek a jelentések igazak, és a WADA megtagadja az információk nyilvános közzétételét, akkor ez a botrány a nemzetközi doppingellenes rendszer újabb katasztrofális kudarca” – tették hozzá.

A Global Athlete felidézi azt is, hogy a vádak szerint

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség egykori elnöke korábban több mint százharminc pozitív doppingmintát tüntetett el,

ezért örökre eltiltották minden sporttevékenységtől a magyar sportvezetőt. Anders Besseberget, a Nemzetközi Biatlon Szövetség volt norvég elnökét pedig börtönbüntetésre ítélték hazájában, amiért kenőpénzt fogadott el az oroszoktól.

„A 2010-es orosz doppingbotrány óta a WADA vezetősége újra és újra kudarcot vallott a doppingellenes küzdelemben. Összeférhetetlenségek befolyásolták a WADA döntéseit, melyek etikátlan doppingellenes szabályozáshoz vezettek, és amelyek politikai alkukon alapultak. Egyes WADA-tagok közvetlenül érintettek voltak a korrupcióban” – írja a Global Athlete.

Magyar szempontból lényeges szála a történetnek, hogy női 200 méteres pillangóúszásban Csang Jü-fej aranyérmet nyert a tokiói olimpián, és ha utólag kizárnák, akkor a negyedik helyen végző

Kapás Boglárka bronzérmessé lépne elő.

A magyar női 4x200 méteres gyorsváltóváltó (Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka) pedig a hetedik helyről a hatodikra ugrana, ha a kínai csapattól elvennék az aranyat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×