eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Mountaineers climbing Everest
Nyitókép: Getty Images/ sansubba

Botrány a hegymászóknál: csalt a legnagyobb legenda?

Kétségbe vonják, hogy Reinhold Messner mászta meg elsőként a világ nyolcezres csúcsait.

A Guinness World Records szerint mégsem az olasz Reinhold Messner volt az első, aki megmászta a Föld mind a tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcsát – írja a hvg.hu.

Az ok: Eberhard Jurgalski német hegymászó és riporter azzal állt elő, hogy Messner és társa, Hans Kammerlander 1985-ben nem érte el a nepáli Annapurna csúcsát.

A 79 éves Messner szerint Jurgalski állítása „képtelenség". „Először is, soha nem akartam bekerülni a rekordok könyvébe, így nyugodtan elvehetik tőlem, az alpinizmus nem erről szól" – kezdte meg védekezését az olasz hegymászó, hozzátéve: „továbbá a hegyek változnak. Közel 40 év telt el, ha valaki megmászta az Annapurnát, az biztosan Hans és én voltunk".

Olaszország egyik legnevesebb extrém hegymászójaként Messner 1980-ban elsőként mászta meg a Mount Everestet oxigénpalack nélkül, majd egyedül is. Azóta számos más rekordot is megdöntött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×