eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Mountaineers climbing Everest
Nyitókép: Getty Images/ sansubba

Botrány a hegymászóknál: csalt a legnagyobb legenda?

Kétségbe vonják, hogy Reinhold Messner mászta meg elsőként a világ nyolcezres csúcsait.

A Guinness World Records szerint mégsem az olasz Reinhold Messner volt az első, aki megmászta a Föld mind a tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcsát – írja a hvg.hu.

Az ok: Eberhard Jurgalski német hegymászó és riporter azzal állt elő, hogy Messner és társa, Hans Kammerlander 1985-ben nem érte el a nepáli Annapurna csúcsát.

A 79 éves Messner szerint Jurgalski állítása „képtelenség". „Először is, soha nem akartam bekerülni a rekordok könyvébe, így nyugodtan elvehetik tőlem, az alpinizmus nem erről szól" – kezdte meg védekezését az olasz hegymászó, hozzátéve: „továbbá a hegyek változnak. Közel 40 év telt el, ha valaki megmászta az Annapurnát, az biztosan Hans és én voltunk".

Olaszország egyik legnevesebb extrém hegymászójaként Messner 1980-ban elsőként mászta meg a Mount Everestet oxigénpalack nélkül, majd egyedül is. Azóta számos más rekordot is megdöntött.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 21:02
×
×
×
×