eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Usain Bolt olimpiai és világbajnok jamaicai atléta kezében a 2024-es párizsi olimpia fáklyájával az ötkarikás játékok fáklyaváltójának befejezése alkalmából rendezett eseményen a francia fővárosban 2023. július 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Elindult a magyar visszaszámlálás is - ez várható a párizsi olimpiáig

Eddig öt sportágban 19 magyar sportoló rendelkezik kvótával vagy az induláshoz szükséges szintidővel. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a cél, hogy 160-170 fős magyar küldöttség szerepeljen a francia fővárosban.

"Egy sportesemény mindenhol a világon egyformán van előkészítve, főleg egy olimpia esetében, tehát a sportlétesítményekkel kapcsolatosan semmi extra nincsen, minden szuper" – mondta az InfoRádióban Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

Párizzsal azonban már több a probléma a főtitkár szerint, ugyanis a közlekedést nehéz lesz megoldani a hatalmas világvárosban, ahol rengeteg ember autóval a közlekedik. "Bár Rio előtt is ezt mondtuk, és ott végül semmi probléma nem volt, azért Európa szerintem mégis egy kicsit más jellegű lesz" – jegyezte meg.

Az olimpiai falu megítélése szerint "80 százalékos állapotban van", a szervezők októberre ígérték, hogy elkészül. Még nem tudtak teljesen körbemenni, a magyar szállásra sem jutottak be a belső munkálatok miatt, de több épületet láthattak.

A falu kis területen helyezkedik el, ebből kifolyólag zsúfolt lesz, csaknem 20 ezer lakóval.

Próbálják a lehető legoptimálisabb helyet megtalálni a csapatnak a felkészülés, pihenés, étkezés szempontjából. A tízemeletes házban 3-4 szobás lakások vannak, általában kétágyas szobákkal, minimális mennyiségű bútorral. "Még az se mondhatom, hogy szekrény van benne, inkább valami tároló jellegű felépítmény" – mondta Fábián László hozzátéve, hogy véleménye szerint ez a sportolóknak alkalmas lesz. Lesznek egyágyas szobák is azoknak a versenyzőknek, akik ezt igénylik, de inkább a vezetőknek, orvosoknak, vagy az egészségügyi személyzetnek.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én.
MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én. MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (j) látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én.
MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (j) látogatást tesz a 2024-es párizsi nyári olimpiára épülő olimpiai faluban, a Párizs melletti a Saint-Ouen-sur-Seine-ben 2024. július 25-én. MTI/AP/Pool/Reuters/Pascal Rossignol

A magyarok létszáma Párizsban

Eddig öt sportágban 19 olimpiai kvótát szereztek a magyar sportolók a jövő évi olimpiára, de számuk napról-napra változik, hiszen a fukuokai vizes világbajnokságon az úszók egymás után ússzák a szinteket, kvótát szerezve ezzel Párizsba.

A főtitkár szerint most leginkább a csapatoknak kell nagyon drukkolni. A női vízilabdázók "kicsit nehezebb ágra tették magukat", míg remélhetőleg a férfi vízilabdázók "csodát művelnek". Bíznak a kézilabdázók sikerében is, illetve a kosárlabdázókéban a hölgyeknél és a 3x3-asoknál. Szeretnék azt a 160-170 fős létszámot elérni, ami Rióban vagy Tokióban volt a magyar csapatnak.

Fábián László szerint ha Magyarország bent tud maradni továbbra is az első 20 nemzetben az érem-, illetve a ponttáblázaton, illetve több mint 20 sportágban kint tudnak lenni, akkor az mutatja a magyar sport erejét, hogy ott vagyunk az éremért folytatott harcban, és hogy a 35-36 sportág kétharmadában jelen vagyunk az olimpián. "Szerintem ez nagy dolog lenne" – tette hozzá Fábián László.

Saint-Denis, 2023. július 26.
A 2024-es párizsi nyári olimpia kezdetéig hátralévő napok számát mutatja az óra a Párizs melletti Saint-Denis-ben 2023. július 26-án. Az ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
MTI/AP/Christophe Ena
A 2024-es párizsi nyári olimpia kezdetéig hátralévő napok számát mutatja az óra a Párizs melletti Saint-Denis-ben 2023. július 26-án. Az ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban. MTI/AP/Christophe Ena

"Célegyenesbe fordultunk" - jelentette ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, kiemelten fontos az olimpiai eredményesség, a sportállamtitkárság pedig igyekszik minden támogatást megadni ehhez. Ennek jegyében a MOB ismét részesül a társasági adókedvezményből (TAO), idén 167 milliót, jövőre pedig 300 milliót hívhat le a keretből.

Schmidt Ádám hangsúlyozta, a kiemelt versenysport-támogatási rendszerben a korábbi 16 helyett január 1-től már 45 olimpiai sportág kapott helyet. Jelezte, emellett az edzőket és az utánpótlást támogató programok szintén az eredményes szereplést segítik.

Gyulay Zsolt MOB-elnök elmondta, az új szponzori szerződés szerint a párizsi játékokon ismét az Adidas biztosítja a magyar csapat sportruházatát. Ez azért is nagy szó, mert a német cég mindössze négy országnak készít nemzeti kollekciót az olimpiára, ezek egyike lesz a magyar csapat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×