eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Verrasztó Dávid a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én.MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sós Csaba vb-keretet hirdetett - "Az idegi energia véges"

Sós Csaba szövetségi kapitány véglegesítette a fukuokai világbajnokságra utazó magyar úszóválogatott névsorát: a medencés számokban 28 versenyző szerepelhet Japánban másfél hónap múlva. A szakvezető az InfoRádiónak beszélt a nehézségekkel küszködő világsztárokról és a többszörös Európa-bajnok Verrasztó Dávid speciális helyzetéről is.

"Dávid egy kimagasló egyéniséggé forrta ki magát a korábbi kilengései után – mert volt kilengése, amikor nem adekvát módon viselkedett a sajtóval, vagy a reakciói túlzóak voltak. Őszintén mondom, ő olyan, akire mindenki felnézhet, egy igazi példa, és egy rendkívül kellemes ember, aki gondoskodott már az életéről. Ha holnap abbahagyja, ugyanúgy fog élni, és az úszásban is öröm nézni, amit csinál, példa a fiataloknak" – mondta az InfoRádióban Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

A kétszeres vb-ezüstérmes, háromszoros Eb-győztes Verrasztó Dáviddal abban állapodtak meg – és ebből nem csinált titkot –, hogy a római Sette Colli (Hét Domb) nevű verseny után mondja el, hogy helyt tud-e állni a fukuokai világbajnokságon. Verrasztó Dávidnak ez a verseny mindig iránymutató volt az állapotára vonatkozóan, és majd akkor derül ki, mi történik négy hét múlva a világversenyen.

A csapattagsága megvan,

kivívta jogot, ő indul 400 vegyesen, de ha Róma után úgy érzi, hogy nem tud labdába rúgni, akkor nem fog utazni.

Visszatér Caeleb Dressel, az amerikaiak sztárja ezen a világbajnokságon, de eközben a nemzetközi úszósportban is vannak megingások, vannak olyan egyéniségek, akik hiába vannak évekig a csúcson, aztán vagy kiégnek, vagy egyéb problémákkal bajlódnak. Egy ilyen monoton sportágban a legnagyobb sztárokkal is megeshet, hogy időnként "belelépnek a rozsdás szögbe", vagy egyéb probléma adódik. Sós Csaba ezzel kapcsolatban azt mondta, más volt a társadalmi környezet, amikor ők sportoltak. Változnak a generációk, de az biztos, hogy akivel igényesen foglalkoznak, az maga is igényes lesz, főleg ha családja is olyan. Iskolába, edzőhöz mennek, hazajárnak, és ehhez kell egy harmónia, ami korábban valóban könnyen megteremthető volt.

Most sok olyan kihívás létezik a fiatalok számára, ami eltereli a figyelmüket. "Régen ez volt a kitörésnek a lehetősége, ma nem. Ma van, akinek az apuci befizeti, aztán elmennek helikopter-túrára. Ez egy viszonylag új jelenség, de

Michael Phelps is a 23 olimpiai aranyával két szuicid kísérleten is túl van"

– mondta a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy Adam Peaty például depresszióval és alkoholproblémákkal küzd, pedig rendíthetetlen, kőkemény "fickónak" ismerték. Megemlítette Caeleb Dresselt is, aki a 2022-es magyarországi úszó világbajnokságon váratlanul lépett vissza, állítólag mentális problémák miatt. Nagy lehetett rajta a nyomás, ott volt az 50 gyorson, az 50 pillangón, a 100 gyorson, a 100 pillén, három amerikai váltóban, és mindig rajta a nyomás, hogy aranyat kell nyerni – neki is kell pihenni.

Arra a kérdésre, hogy Dressel kiégett-e akkor, Sós Csaba elmondta: "Vegye tudomásul mindenki, az idegi energia ugyanolyan, mint az izomenergia: véges. Onnan lehet látni, hogy hol van a vége, amikor az ember túllő rajta. Ott volt, addig bírta. Akkor nyilvánvalóan pihenni kell, regenerálódni. Az idegrendszer regenerációja – fogadják el, nem orvosként akarok okoskodni – jóval lassabb, mint egy izomé. Nyilvánvalóan van egy ilyen vetülete ennek, de pontosan megmondani nem tudom".

A részletes kapitányi interjút az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában hallgathatják meg csütörtök este fél nyolc után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×