eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin
Az argentin Lionel Messi a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Lengyelország-Argentína mérkőzésen a Dohai 974 Stadionban 2022. november 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Lionel Messit választották a világ legjobb futballistájának

Lionel Messi kapta a férfiaknál, Alexia Putellas a nőknél az Év játékosa-díjat a FIFA gálán. A Puskás-díjjal Marcin Oleksy lengyel paralabdarúgót tüntették ki. Taroltak a férfi kategóriákban az argentinok, Messin kívül a kapus Emíliano Martínez, a szövetségi kapitány Lionel Scaloni, sőt, még a szurkolótábor is nyert.

Tavaly még Zürichben a közönség, a nézők kizárásával tartották a gálát, ezúttal már együtt ünnepelt a futballvilág.

Samantha Johnson és Jermaine Jenas, két korábbi válogatott futbasllista vezettő a show-t. A kilencvenperces gála Gianni Infantino bevezetőjével kezdődött. Megemlékezett az elmúlt időszakban elveszített csillagokról, Szinisa Mihajlovicsról, Gianluca Vialliról és a futball királyáról, Peléről.

Ronaldo, a Fenomén érkezett a színpadra, Peléről beszélt. A játékosról és a barátról is, mint mondta, Pelére barátként gondol, a nagy korkülönbség ellenére. Mint mondta, Pelé a társadalomra is óriási hatást gyakorolt.

Marcia Aoki, Pelé özvegye Ronaldótól, illetve Infantino elnöktől megkapta a tiszteletbeli The Best-díjat. Utána a nézőközönség soraiból Jairzinho, az egykori játékostárs – s kicsi a világ: Ronaldo felfedezője – beszélt Peléről.

Elsőként 2022 legjobb női kapusát díjazták. A jelöltek a német Ann-Katrin Berger, az angol Mary Earps és a címvédő, a chilei Christiane Endler voltak. Stephanie Labbe és Didier Drogba adta át a díjat, mégpedig az angolok Európa-bajnokának, a Manchester United WFC tagjának, Mary Earpsnek.

A férfiaknál Emiliano Martínez, Thibaut Courtois és Jasszin Bono került a szűkített listára, Eniola Aluko és Julio César hozta be a trófeát, majd Eniola bejelentette a győztest: az argentin világbajnok végzett az élen.

Következett a Puskás-díj, amelynek mind a tíz „alapjelöltjét” bemutatta a filmbejátszás. Azt, persze, tudtuk, hogy hárman kerülktek a szűkített listára, a brazil Richarlison, a francia Dimitri Payet és a fiatalabb korában az egyik lábát egy baleset következtében elveszítő lengyel Marcin Oleksy. Utóbbi kapta a díjat.

Az edzők következtek. Először a három női jelölttel ismerkedhettünk meg, Sonia Bompastor, Pia Sundhage és Sarina Wiegman került a képzeletbeli dobodóra. Utóbbi kettő a női futball legutóbbi fél évtizedének legnagyobb hatású szövetségi kaptánya Jill Ellis visszavonulása óta. Éppen Ellis hozta be a díjat, Hriszto Sztoicskovval. Sarina Wiegman az angol válogatott holland szövetségi kapitánya lett a kitüntetett.

Természetesen a férfi edzők jöttek utána, Carlo Ancelotti nem ment el Párizsba, ezzel őt akár ki is húzhattuk az esélyesek közül. Lionel Scaloni megelőzte Pep Guardiolát és őt, Fabio Capello és Gaëlle Enganamouit jelentették be a győztest.

A FIFA Fair Play-díjára a francia U21-es válogatott, benne Eduardo Camavinga, valamint Luka Lohosvili és Sadio Mané, a Bayern München szenegáli sztárja kapott jelölést. A brazil Formiga és Ali Daei hirdette ki a győztest, a pályán életet mentő grúz Luka Lohosvili nevét mondták ki. Még Ausztriában futballozva, egy ottani bajnoki mérkőzésen Georg Teigl életét mentette meg azzal, hogy kihúzta hátracsúszott nyelvét.

Az argentin szurkolók kapták meg a szurkolóknak járó különdíjat.

A FIFPro választása alapján választották meg az Év legjobb tizenegyét a férfiaknál és a nőknél is. A hölgyeknél Christiane Endler, Lucy Bronze, Mapi León, Leah Williamson, Wendie Renard, Alexia Putellas, Keira Walsh, Lena Oberdorf, Alex Morgan, Sam Kerr és Beth Mead kapta a díjat.

Csatárokkal teli a férfiak tizenegye: Thibaut Courtois, Asraf Hakimi, Virgil van Dijk, Joao Cancelo, Kevin de Bruyne, Luka Modric, Casemiro, Lionel Messi, Kylian Mbappé, Karim Benzema, Erling Haaland.

A két legtekintályesebb díj maradt már csak hátra. Az év női játékosa Beth Mead, Alex Morgan és Alexia Putellas közül került ki. Gianni Infantino adta át a díjat, illetve jelentette be a győztest. Ahogyan a France Football aranylabdáját és a tavalyi The Best díjat, ezt is a Barcelona spanyol játékosa, Alexia Putellas kapta meg.

A férfiaknál Lionel Messi győzött, megelőzve Kylian Mbappét és Karim Benzemát. „Nagyszerű, fantasztikus év volt, amelyben valóra váltottuk a legnagyobb álmunkat” – mondta Messi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×