eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook

Egy alig ismert sportág bekerül a Nemzeti Alaptantervbe

A testnevelő tanárok képzésének is részévé válik a floorball.

Jelentős szakmai fejlesztéseket tervez idén a Magyar Floorball Szövetség (MFSZ).

"A napokban írunk alá egy együttműködési megállapodást a Testnevelési Egyetem vezetőségével, ráadásul a floorball bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, ami azt is jelenti, hogy a testnevelő tanárok képzésének is részévé válik a sportág" - mondta az MTI-nek Kiss László, az MFSZ elnöke.

Mint kifejtette, április 15-16-án testnevelő tanárok számára rendeznek egy képzést, nyáron szeretnének ötnapos edzőtovábbképzést tartani egy neves külföldi szakember részvételével, szeptembertől pedig a Testnevelési Egyetemen levelező szakon floorballképzés indul.

"Ha mindez sikerül, az edzőink sokkal felkészültebbek lesznek, ami elősegítheti a sportág hazai fejlődését és eredményességét is" - nyilatkozta Kiss László.

Hangsúlyozta, a diákolimpia másfél héttel ezelőtt, Komáromban rendezett országos döntője alapján elmondható, hogy

a floorball a labdarúgás után a második legnépszerűbb csapatsportág az országban,

ugyanis az unihoki szakág selejtezőire 744 csapat nevezett.

A nagypályás floorballt öt plusz egy, az unihokit három plusz egy, a minihokit pedig három fő játssza, utóbbit kapus nélkül.

Az elnök közölte, hamarosan megkeresik a részt vevő iskolákat, mert szeretnének minél többet bevonni a szövetség versenyrendszerébe. Hozzátette, reményeik szerint a tavaly kapott állami támogatás összege idén növekedni fog, és ennek köszönhetően az MFSZ működése rendeződik, de a válogatottak felkészüléséhez és versenyeztetéséhez további állami támogatásra lenne szükségük.

"Sajnos a szponzori források lehetősége a TAO-rendszer miatt jelentősen csökkent, csak ismeretség alapján lehet szerezni, azon kívül nagyon nehéz, csupán véletlenszerű. Ha sikerül pályázati támogatásokat és még némi állami forrást szereznünk, az utánpótlás-programunkat is jelentősen bővíthetjük" - magyarázta az elnök.

Az MFSZ a férfiválogatott élére nyilvánosan, pályázati úton keres új szövetségi kapitányt

- ami a magyar sportban meglehetősen ritka eljárás -, mert a vezetőség úgy döntött, hogy próbálja megszondázni a hazai és külföldi edzőket, kinek lenne kedve elvállani a tisztséget, illetve ki rendelkezik olyan képességekkel, amelyek a szövetség és a sportág számára a legelfogadhatóbbak.

"Nálunk nincs olyan széles edzői bázis, mint nagyon sok tradicionálisabb sportágban, ezért a merítési lehetőségünk is szűkebb, de úgy gondoltuk - és ez már korábban is így volt -, hogy megadjuk a lehetőséget bárkinek, hogy pályázzon erre a pozícióra" - magyarázta Kiss László.

Hozzátette, a felnőtt férficsapat számára tavaly volt a világbajnoki kvalifikáció, ami nem sikerült, ezért most van egy kis idő arra, hogy megfelelően felkészüljenek a jövő tavasszal esedékes következő vb-selejtezőre, és azt sikerrel megvívják.

"A legelső dolog az lesz, hogy az új kapitány a saját elképzelései szerint kialakítsa a válogatott új keretét. A csapat megteheti a következő lépést, mert erősödik, hiszen az U19-es korosztályból több tehetséges játékos is a felnőtt keretbe kerülhet" - vélekedett a sportvezető.

A női felnőtt válogatott számára egy gólon múlt, hogy nem jutott ki a szingapúri világbajnokságra. Kállai Márk szövetségi kapitánynak március 9-én kell beszámolnia a felkészülésről és a szereplésről, majd az MFSZ elnöksége dönt a hogyan továbbról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×