eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
People try to climb gates outside the ground as the kick off is delayed during the UEFA Champions League Final at the Stade de France, Paris. Picture date: Saturday May 28, 2022. (Photo by Adam Davy/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Adam Davy - PA Images

Meglepő cáfolatok a 2022-es BL-döntő előtti káoszról szóló vizsgálati anyagban

Elsősorban az UEFA a felelős, állapította meg a vizsgálóbizottság, amely vizsgálta a hivatalos közlésekben szereplő állításokat is.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a fő felelős a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő előtti káoszért, amely kis híján tömegkatasztrófához vezetett - állapította meg az UEFA által felkért független bizottság.

A jelentést hétfőn este hozták nyilvánosságra. Ebben az áll, hogy az UEFA, valamint a francia hatóságok felelősek azért, hogy a 2022. május 28-i párizsi Real Madrid-Liverpool BL-finálé 36 perc késéssel kezdődött. A liverpooli szurkolók ezrei - köztük nők és gyerekek - nem tudtak bejutni a Stade de France-ba, a francia rendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. Több mint kétszáz személyt őrizetbe vettek, 230-an megsebesültek.

"Figyelemre méltó, hogy senki nem vesztette az életét" - áll a 202 oldalas jelentésben, amelyben hangsúlyozzák: a mérkőzés rendezőjeként az UEFA a fő felelős a történtekért, amelyek "majdnem katasztrófához vezettek".

Az UEFA hivatalosan bocsánatot kért a Liverpooltól, amiért kezdetben az angol klubot hibáztatta. Az európai szövetség és a francia hatóságok eleinte a belépőkkel való visszaélésre gyanakodtak, akkori álláspontjuk szerint sokan jegy nélkül vagy hamis jegyekkel próbáltak bejutni, de

a mostani jelentés alapján erre nincs bizonyíték.

A jelentés a francia rendőrséget is hibáztatja, mert - többek között - nem volt képes megelőzni a tömeg összezsúfolódását a stadionhoz közeli helyeken, például a beléptető kapuknál, pedig erre számítani lehetett. A könnygáz használata is indokolatlan volt, ráadásul nem tudták megfékezni azokat a helyi bandákat, amelyek külföldi szurkolókat támadtak meg és raboltak ki a káoszban.

Az UEFA annak ellenére számít felelősnek - állapította meg a jelentés -, hogy a BL-döntő szervezését teljes mértékben átadta a Francia Labdarúgó Szövetségnek. Hibaként rótták fel azt is, hogy a szervezet által kiadott közlemények is tévedésre alapultak: az állításokkal szemben

nem a szurkolók késői érkezése miatt csúszott a kezdés, és az sem volt igaz, hogy angol szimpatizánsok hamis jegyekkel akartak bejutni a stadionba.

A független vizsgálóbizottság szerint ezzel az UEFA és a francia hatóságok a felelősséget próbáltak áthárítani.

A finálét 1-0-ra a Real Madrid nyerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×