eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Manchester City tagad, de vizsgálat következik

A Premier League négy évig tartó vizsgálat eredményeként száz pénzügyi szabálysértést találva kezdett eljárást a Manchester City ellen. Független bizottság elé utalta a klubot a 2009 és 2018 közötti állítólagos szabálysértések miatt. A vizsgálat megállapítása szerint a manchesteri klub, amely 2008 szeptembere óta az Abu Dhabi United Group tulajdonában van, nem működött együtt az eddigi nyomozás során.

Az angol sajtó egyelőre csak találgat, milyen következményei lehetnek a botránynak, amennyiben a felkért független testület is bűnösnek találja a Cityt. Angliában nincs precedens hasonló esetre. Mindazonáltal a szakértők háromlépcsős büntetést emlegetnek: pénzbüntetés, pontlevonás, sőt legdurvább esetben a Premier League-ből, az élvonalból való kizárás.

A City a tulajdonosváltást követően 2011-ben nyerte első trófeáját, az FA-kupát. Az volt az első serleg, amelyet csapat 1976 óta megszerzett. 2012-ben már megnyerte a bajnoki címet, azóta pedig további ötször győzött a PL-ben.

2008 óta, másfél évtized alatt 17 trófeát szerzett, ezzel minden más angol klubnál eredményesebb lett ebben az időszakban.

Mindez nem ment volna tekintélyes (másképpen: példátlan) pénzügyi befektetések nélkül. A klub a tulajdonosváltás óta több mint kétmilliárd fontot költött játékosvásárlásra.

A City vezetői a mostani vizsgálat eredményét a közleményből tudták meg, nem értesítették őket előre. Mint mondták, „meglepte” őket a vád, s hozzátették, hogy igazukat „cáfolhatatlan bizonyítékok támasztják alá”.

„A klub üdvözli, hogy az ügyet független bizottság vizsgálja felül, hogy pártatlanul mérlegelje az egyesület álláspontját alátámasztó, megdönthetetlen átfogó bizonyítékokat. Mindenképpen azt várjuk, hogy ez az ügy egyszer s mindenkorra lezáruljon” – fogalmaztak.

Arról, hogy más klubok is érintettek lehetnek, a cikkünk végén található interjúnkban hallgathatja meg Dénes Ferenc sportközgazdászt.

A Premier League közleménye szerint a City megsértette azokat a szabályokat, amelyek előírják, hogy „pontos pénzügyi információkat adjanak meg, amelyek megbízható és valós képet adnak a klub pénzügyi helyzetéről.”

A kért információk a klub bevételére vonatkoztak, beleértve a szponzori bevételeket és a működési költségeket is.

Állítólag ugyancsak szabálytalan a menedzserek fizetéséhez kapcsolódó dokumentumok egy része, valamint gond van a játékosok kifizetésének szabályszerűségével is, a 2010–2016-os periódusban elsősorban.

A Premier League álláspontja szerint a City 2013 és 2018 között megsértette az UEFA szabályait, beleértve a Financial Fair Play-t (FFP) valamint a 2015 és 2018 közötti időszakban a Premier League jövedelmezőségre és fenntarthatóságra vonatkozó szabályait is.

Az UEFA 2020-ban egyszer már megállapította, hogy a Manchester City 2012 és 2016 között súlyosan megsértette az FFP szabályait. Ugyanakkor a lausanne-i székhelyű sportdöntőbíróság, a CAS

hatályon kívül helyezte az európai kupaporondról való kétéves eltiltást.

Említést érdemel, hogy a Manchester City mindig is tagadta, hogy pénzügyi szabálysértést követett volna el, és azon az állásponton volt, hogy a hajdanán a Der Spiegel által közzétett Football Leaks-részlet téves volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×