eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szalai Ádám (k) és csapattársai a győzelmüket ünneplik a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzés után a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. A magyar válogatott 4-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mezey György szerint megmagyarázhatatlan az angolok legyőzése, és ezt el is magyarázza

Az egykori sikerkapitány szerint az eddig megjelent szakmai elemzések csak "íróasztali rémálmok".

Szinte megmagyarázhatatlan focicsodának nevezi Mezey György azt a meccset, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott idegenben 4-0-ra legyőzte Angliát a Nemzetek Ligájában. A mesteredző az Origón megjelent írásában bemutatja Marco Rossi és Szalai Ádám szerepét, s azt is elmondja, miért jár tévúton az, aki szerint az angoloknak nem is volt fontos a Nemzetek Ligája sorozat.

Az egykori sikeredző szerint ami Wolverhamptonban történt, szakmailag megmagyarázhatatlan, úgy véli, erőlködés minden olyan magyarázat, amely megpróbálja taktikai-szakmai megoldásokkal bemutatni a magyar győzelmet, de szerinte ezek nem mások, mint "íróasztali rémálmok".

"A magyar futball megérdemelte ezt a ritkán előforduló kiugró sikert. Rengeteget áldoztak már imádott sportágunkra, s most a sors méltón válaszolt Angliában" – kezdi saját magyarázatát az elmagyarázhatatlanról, és azt írja, mára világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezünk, a hátország kiépült, és óriási erőfeszítéssel halad az utánpótlás-tömegfutball létrehozása is. Ugyanakkor a volt kapitány úgy véli, a mostani és mindenkori siker egyik fő tényezője a szövetségi kapitány munkássága.

"Marco Rossi megtalálta a legharmonikusabban összeillő válogatottat, amelynek játékát Szalai Ádám finom érzékkel irányítja a pályán.

Jók az arányok a védekezés, az előkészítés és a befejezések egységében" – írja Mezey György, és hozzáteszi, nincs bekkelés, de ész nélküli előre zúdulás sem, valamint nem látunk erőltetett befejezéseket sem. "A határtalan akarás, a bénító gátak nélküli játékszabadság kölcsönös megbecsülésen és tiszteleten alapul a játékosok és a felkészítők között. Mindezek feltételei a sikernek" – véli a szakember.

Az ellenfelek motiválatlanságága kapcsán idézi a belga Kevin de Bruynét vagy a horvát Luka Modricot, akik szerint felesleges és megterhelő a Nemzetek Ligája tíz nap alatt lejátszott négy mérkőzése, de szerinte csak a csúcson lévő vagy a csúcsokat már megjárt futballistáknak lehet valóban nyűg az új sorozat, rajtuk kívül a többség számára a kiemelkedést éppen ezek a lehetőségek adják, és éppen ezért nem lehet egyetérteni azokkal, akik a magyar csapat győzelme után azon fanyalognak, hogy az angolokat nem érdekelte ez a sorozat.

A játékosok közül külön kiemelte Szalai Ádám szerepét, aki a kapitányi utasításokat finomhangolja a pályán, a társai is elismerik, s irányítóként elfogadnak. "Lehet, hogy mindez kevéssé látványos, de ha megkérdeznénk a csapat játékosait, biztosak lehetnénk abban, hogy Szalai Ádám nélkül ez a válogatott nem tartana ott, ahol" – írja Mezey György.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×