eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi francia elnöke (j) érkezik korrupciós perének tárgyalására a svájci Bellinzona város bíróságára 2022. június 8-án. A 66 éves Platinit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt vádolják korrupcióval. A volt elnököt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA korrupciós botrányában való érintettsége miatt 2015-ben nyolc évre eltiltották a futballügyektől.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari

Ilyen büntetést kapna Joseph Blatter és Michel Platini

Egy hete zajlik a per Svájcban.

Húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért a svájci ügyészség Joseph Blatterre és Michel Platinire, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökére.

A svájci Bellinzonában egy hete kezdődött per során a két sportvezetőt - más szabálysértések mellett - azzal vádolják, hogy megkárosították a FIFA-t azzal a kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Utóbbira a felfüggesztett szabadságvesztés mellett 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is vár.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva - miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt - Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

A 86 éves Blatter és a 66 esztendős Platini folyamatosan tagadja az ellenük felhozott vádakat, mondván, az üzletről 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek.

Az ítélethirdetésre várhatóan július 8-án kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×