eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar válogatott a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés előtt a debreceni Főnix Arénában 2022. február 24-én. Balról jobbra: Szabó Zsolt, Pongó Marcell, Lukács Norbert, Ferencz Csaba, Mikael Hopkins, Vojvoda Dávid, Golomán György, Váradi Benedek, Keller Ákos, Somogyi Ádám, Rosco Allen és Perl Zoltán.
Nyitókép: A magyar válogatott a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés előtt a debreceni Főnix Arénában 2022. február 24-én. Balról jobbra: Szabó Zsolt, Pongó Marcell, Lukács Norbert, Ferencz Csaba, Mikael Hopkins, Vojvoda Dávid, Golomán György, Váradi Benedek, Keller Ákos, Somogyi Ádám, Rosco Allen és Perl Zoltán. MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar bravúr Montenegróban

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 88-84-re nyert Montenegróban a világbajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában.

Montenegró-Magyarország 84-88 (14-17, 21-23, 24-19, 25-29)

A magyar pontszerzők: Vojvoda 24 pont, Perl 19, Váradi 13, Allen 11, Hopkins 8, Somogyi 7, Szabó 4, Keller 2

A magyar csapat a vb-selejtező első fordulójában 81-75-re nyert novemberben Portugáliában, majd Kaposváron 78-54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól. A harmadik meccsre csütörtökön került sor Debrecenben, amikor Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese 83-67-os vereséget szenvedett Montenegrótól a Főnix Csarnokban úgy, hogy a szakvezetőt reklamálásért kiállították a nagyszünet előtt.

Ivkovics - aki 2012-ben az ellenfél szakmai stábjában is dolgozott - sérülés miatt ezúttal sem számíthatott az alapembernek számító Benke Szilárdra és Eilingsfeld Jánosra. Ott volt ugyanakkor a kezdőötösben a szombathelyi Somogyi Ádám, aki egyáltalán nem lépett pályára három nappal ezelőtt.

A kezdés ezúttal jobban sikerült, mint Debrecenben, ahol csak 2-0-ig vezetett a válogatott, ezúttal folyamatosan a magyaroknál volt az előny, a 8. percben - 7-13-nál - Bosko Radovic kapitány időt kért. A nyitónegyed ettől függetlenül a Vojvoda Dávid vezérelte vendégeké lett, ám ezt követően a rivális két triplával villámgyorsan fordított, és a csütörtökön 27 pontos Vladimir Mihailovic is bekapcsolódott a pontgyártásba. Vojvoda hármast dobott és zsákolt, utóbbit a magyar válogatottban csütörtökön 5 ponttal bemutatkozott, honosított Mikael Hopkins is bemutatta egy 7-0-ás roham során. A nagyszünetben meglepetésre 35-40 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után tíz pontra nőtt a különbség (44-54), Vojvoda 19 pontnál tartott, és az sem zökkentette ki a csapatot, hogy a csapatkapitány Keller Ákos kipontozódott. Mindkét gárda agresszívebb védekezésre váltott, s a játékrész végére elolvadt az előny, az utolsó szakasz 59-59-ről indult.

Ebben Somogyi és a Japánban légióskodó Allen Rosco is fontos triplát dobott (64-71), három és fél perccel a vége előtt újra tíz ponttal vezettek a szárnyaló magyarok. A hajrában már nem változott a játék képe, az Ivkovics-csapat keményen tartotta magát, remekül büntetőzött, és megérdemelten aratott bravúrgyőzelmet az esélyesebb montenegróiak vendégeként.

A kvartett másik meccsén a franciák nyertek Portugáliában, így két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy ők már biztosan ott lesznek a kvalifikáció második körében. Az E csoport harmadik, még továbbjutó helyének megszerzéséért az Ivkovics-gárdának Portugáliát kell megelőznie, amelyet ehhez idehaza le kell győznie júliusban.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

A csoport másik meccsén

Portugália-Franciaország 56-69 (16-17, 19-17, 8-15, 13-20)

A csoport állása: 1. Franciaország 8 pont, 2. Montenegró 6 (317-297), 3. Magyarország 6 (290-320), 4. Portugália 4

A magyarok további menetrendje

július 1.: Magyarország-Portugália

július 4.: Franciaország-Magyarország

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×