eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A szerb Novak Djokovic az orosz Danyiil Medvegyev ellen játszik a párizsi keménypályás férfi tenisztorna döntőjében 2021. november 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Szerbiában börtönbüntetést is érhet Djokovic karanténszegése

A szerb miniszterelnök már figyelmeztetett: véleménye szerint a teniszező viselkedése a szabályok egyértelmű megszegése volt.

Szerb ügyvédek szerint Novak Djokovic pénzbüntetésre vagy börtönre is számíthat azt követően, hogy Instagramján beismerte: pozitív koronavírusteszt-eredményének kézhez vételét követően megszegte karanténkötelezettségét.

A 34 éves sportoló jelenleg is az ausztrál döntést várja vízumával kapcsolatosan: az Australian Open sorsolásán végül az ő neve is a kalapba került, de az orvosi mentességgel kért vízumával kapcsolatosan egyik probléma derül ki a másik után.

Esélyes, hogy megbüntessék

Djokovic szerdán ismerte el, hogy december 18-án interjút adott egy újságírónak azt követően, hogy pozitív lett teszteredménye. Úgy fogalmazott, hibás döntést hozott. Azért, hogy bevándorlási papírjait hibásan töltötték ki, azt állítva, nem utazott az Ausztráliába való belépést megelőző két hétben, ügynökét okolja, de egyszerű emberi hibának nevezi a hamis állítást, nem szándékos csalásnak.

Szerb ügyvédek a The Guardian cikke szerint ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy

a sportoló karanténszegése törvényszegés,

amely akár három évnyi börtönnel is büntethető, bár ebben az esetben valószínűbb, hogy közösségi szolgálatot rendelne el a bíróság, ha oda jutna az ügy.

Djokovic hétfőn szabadult a karanténhotelből Ausztráliában, miután egy helyi bíró nem találta jogosnak azt, hogy megfosztották vízumától. Az oltatlan sportoló decemberi megfertőződése alapján akar elindulni az Australian Openen, ahol 21. Grand Slam győzelmére hajtana - ezzel rekordot állathat be, ha valóban indulhat és győztes lesz.

Jobban járna, ha jelentkezne a hatóságoknál

Djokovic eredetileg azt vallotta, december 16-án tesztelt pozitívat és aznap megismerte az eredményt is, szerdán ugyanakkor már azt állította, másnap tudta csak meg, hogy pozitív, azt követően, hogy gyermekekkel együtt vett részt egy rendezvényen. Az interjúra 18-án került sor a L'Equipe számára.

A szerb ügyvédek szerint a nemzeti hősként tisztelt Djokovic példás büntetést kockáztatott meg lépésével,

szerintük akkor járna a legjobban, hogyha előzetesen felvenné a kapcsolatot a szerb hatóságokkal és elkezdene lobbizni azért, hogy csak közösségi szolgálatra ítéljék.

A pandémia kezdetén az akkor 14 napos karantént megszegő szerveket valóban börtönre ítélték: most már inkább a 150 ezer dináros - nagyjából 450 ezer forintos - pénzbüntetés a gyakoribb.

A szerb közvélemény a sportoló mellett áll

Ana Brnabić miniszterelnök úgy fogalmazott: Djokovic szürke zónába került tettével.

"Aki pozitív, annak el kell különítenie magát" - fogalmazott egyértelműen. Azt is elmondta: nem tudja, mikor ismerhette meg Djokovic tesztje eredményét, de abbéli reményét is kifejezte, hogy a szerb nemzeti hős azért játszhat a jövő héten kezdődő tornán.

A szerb közvélemény és média támogatja Djokovicot, eddig nem jelentek meg olyan cikkek sem az országban, amelyek megkérdőjeleznék a szerb sportoló verzióját arról, mi történt vele az elmúlt egy hónapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×