eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla vezeti a budapesti Covid Kommandót

Hetekig buborékban lesznek az úszók. Már két koronavírusos esetet találtak az ISL rajtja előtt.

Október 16-tól hat hétig a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) veszi birtokba a Duna Arénát, a járvány miatt pedig különleges intézkedések vonatkoznak a sorozat résztvevőire. A versenyzőket és az edzőiket, a szervezőket, a versenybíróságot és a szolgáltatókat, valamint az orvosi és ellenőrző csapat tagjait is beszámítva az 1300-at is meghaladja azoknak a száma, akikre a 12 oldalas „Megelőzési és beavatkozási protokoll” előírásai vonatkoznak.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, az ellenőrzések és az előírások betartásáért felelős orvosegészségügyi csapat vezetője az SzPress Hírszolgálatnak elmondta, hogy a résztvevők egy alig néhány négyzetkilométeres szigorúan ellenőrzött zónájában töltik a következő heteket. A buborékba tartozik a Duna Aréna, a Dagály Strand 50 méteres sátorral fedett nagymedencéje, a szálláshelyek, de azok a csapatszállító autóbuszok is, amelyeket naponta több alkalommal is fertőtleníteni fognak. Mindazoknak a versenyzőknek és a stábjuk tagjainak, akik már beköltöztek a hivatalos szálláshelyekre, tehát a két margitszigeti szállodába, a versenyek kezdetét megelőzően öt napon belül elvégzett, két negatív SARS CoV2 PCR tesztet igazoló hivatalos okirattal kellett rendelkezniük. A tesztelést a versenyek alatt ötnaponként megismételik, és ha pozitív eredményre bukkannak, az érintett versenyzőnek elkülönített szállodai szobában 14 napos karanténba kell vonulnia, ahol megfigyelés alatt lesz, míg súlyosabb esetekben a kezelés kórházban folytatódik.

Merkely Béla kiemelte: hétfőn máris két pozitív esetet szűrtek ki, s ahogy kell, az előírásos protokoll szerint cselekedtek.

„A versenysorozat minden résztvevőjének tudomásul kell vennie, hogy saját maga érdekében és a társai egészségének védelmében a buborékot semmilyen körülmények között nem szabad elhagynia. Kivételt csak azok a 90 percnél nem hosszabb margitszigeti egészségügyi séták jelenthetnek, amelyek viszont nem érinthetnek semmilyen nyilvános helyet” – hangsúlyozta az orvosegészségügyi csapat első embere, aki nem cáfolta, hogy az ellenőrzéseket végző egységet máris „Covid Kommandóként” emlegetik.

A versenyzők még a kedvenc kabaláikat sem vihetik be a Duna Arénába,

de tilos lesz csoportképek készítése, a kézfogás és az ölelkezés is. Az orr- és szájmaszk viselése, valamint a 2 méteres távolságtartás a medencén kívül alapvető elvárás a részvevők számára, akik a Duna Arénán belül csak előírt útvonalon haladhatnak. Az edzéseken egy sávban egyszerre csak öt úszó gyakorolhat, de még azt is szabályozzák, hogy miként kell – egymást elkerülve – a fordulóhoz érkezni.

„Minden sportolónak ígéretet kellett tennie arra, hogy az előírásokat pontosan és lelkiismeretesen betartva, fegyelmezetten és egészségtudatos magatartást tanúsítva járul hozzá a hosszú versenysorozat sikeres lebonyolításához. Bízunk az adott szó hitelében és erejében, de ha csalódnunk kellene, a büntetés – így például a kizárás – nem fog elmaradni” – tette hozzá Merkely Béla, aki 120 tagú szakképzett csapatot vezet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×