eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Melbourne, 2018. március 25.Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok osztrák Forma-1-es versenyző az autós gyorsasági világbajnokság 69. idényének szezonnyitó Ausztrál Nagydíján a melbourne-i Albert Park-i versenypályáján 2018. március 25-én. (MTI/EPA/AAP/Dave Acree)
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Dave Acree

Niki Lauda "szent meggyőződéssel mondott mindig mindent, és annak az ellenkezőjét is"

Vámosi Péter szakíró a 70 évesen, veseelégtelenségben elhunyt Niki Laudára emlékezett az InfoRádióban.

Niki Lauda abszolút mértékben különleges figurája volt a Forma-1-nek - fogalmazott az InfoRádióban Vámosi Péter, a Racingline.hu szakportál főszerkesztője.

"Gyakorlatilag mondhatom azt, hogy továbbvitte a Jackie Stewart által alapított iskolát; Stewart volt az elődje a laudai gondolkodásnak, aki aztán a tökélyre fejlesztette azt. Abszolút a biztonsági határon belül versenyzett, és verseny közben is folyamatosan azon járt az esze, hogy mennyi pontot kell szereznie ahhoz egy-egy futamon, hogy év végén világbajnok legyen" - mondta Vámosi Péter.

Közismert - akár a 2013-as, Hajsza a győzelemért (Rush) című filmből is -, hogy

micsoda baleset érte őt a versenypályán, majd még pár évet eltöltött a Forma-1-ben, visszavonult, megalapította saját légitársaságát, aztán mégis, már sikeres üzletemberként visszaült a versenyautóba, és minden idők legkisebb különbségével, fél ponttal világbajnok lett 1984-ben Alain Prost előtt.

Prost később Lauda "iskoláját" vitte tovább, és ő lett a "Professzor".

Amikor Lauda 1985-ben szögre akasztotta a sisakot, nem távolodott el a sportágtól, szakkommentátorként dolgozott, és - mint arra Vámosi Péter rámutatott - mindig tudott valami nagyon különlegeset hozzátenni a német és az osztrák közvetítésekhez.

"Persze olyan is volt, hogy szent meggyőződéssel jelentett ki mindig mindent, aztán esetenként másfél órával később ugyanígy mondta annak az ellenkezőjét.

Ennek a klasszikus példája Damon Hill emlékezetes eltűnése, amikor ő bemondta a közvetítésbe, hogy ha Hill ebből a pozícióból dobogóra ér, akkor megeszi a legendássá vált piros sapkáját. Hill végül dobogóra ért, mire Lauda megemelte a kalapját" - emlékezett vissza a szakíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×