eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Barcelona, 2018. május 7.Lionel Messi, az FC Barcelona játékosa Casemiro (j) és Marcelo, a Real Madrid játékosai között a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. május 6-i mérkőzésén a barcelonai Camp Nou stadionban. (MTI/EPA/Alejandro García)
Nyitókép: MTI/EPA/Alejandro García

Kezdődnek a Clásico-napok Madridban

Négy napon belül kétszer találkozik egymással a Bernabéuban a Real Madrid és a Barcelona – ez még az elmúlt években gyakoribbá váló El Clásicók történetében is különlegességnek számít. A két csapat hívei kiélvezhetik a találkozásokat, mert a barcelonai Palau Blaugranában péntek este ugyancsak „klasszikust” rendeznek a kosárlabda Euroligában: Barça Lassa–Real Madrid.

Maradjunk azonban „csak” a futballnál, amely mindkét csapat számára felvet kérdéseket. A legfontosabb, hogy a két edző, Jorge Hernán Solari és Ernesto Valverde súlyoz-e a két meccs között. Spanyolországban nagyobb a bajnokság presztízse, mint a Király-kupáé, de most a Real Madrid számára talán ez utóbbi a fontosabb.

A bajnoki címre talán még akkor sincsen reális esélye, ha szombaton nyerni tudna a Barcelona ellen,

még akkor is hatpontos lenne a hátránya, tizenkét fordulóval a zárás előtt. Ugyanakkor a Király-kupát még megnyerheti, sőt, amelyik csapat e párból a döntőbe kerül, favorit a Betis–Valencia pár továbbjutójával szemben.

A Barcelona számára ígéretes a kupa sorozatban ötödszöri elnyerésének a lehetősége, de talán még fontosabb, hogy a bajnokságban az Atlético ne kerülhessen közelebb. A mostani hét pont nagyon tekintélyes előny, a négynél már el kell gondolkodni azon, hogy még találkozik egymással a két csapat. (Egyébként a Camp Nouban.)

Arról, persze, szó sem lehet, hogy bármelyik fél is „dobna” egy El Clásicót.

A ma este 9 órakor kezdődő mérkőzésen (a Sport 1 közvetíti) a tervek szerint mindkettő a legjobbnak vélt összeállításában játszik majd. Azzal a megkötéssel, hogy a tervek szerin ma Keylor Navas, szombaton Thibaut Courtois véd majd a Real Madridban – a kupameccseket ugyanis eddig a Costa Rica-i kapta. Hasonló lehet a helyzet a Barcelonánál, ahol a holland Jasper Cillessené általában a kupasorozat. A kapus azonban sérült volt, a keretbe már visszatért, elutazott Madridba, az ellenben kérdéses, hogy Valverde megkockáztatja-e a szereplését. Ugyanilyen szempontból kétséges, hogy a hosszú sérüléséből felépülő Samuel Umtiti vállalhatja-e mindkét mérkőzést. A Sevilla elleni, hétvégi rangadón a világbajnok védő végigjátszotta a 90 percet, de kérdéses, hogy tud-e már nyolc napon belül három nagy intenzitású találkozón végighajtani. Ha Valverde úgy dönt, hogy a mait kihagyja, honfitársa, Lenglet kerül a csapatba.

A vendégek legvalószínűbb kezdő tizenegye: Cillessen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Rakitić, Busquets, Vidal – Messi, Luis Suárez, Dembélé. Hiányzik a névsorból a brazil Arthur, aki ugyancsak edzésbe állt már, de Valverde nyilatkozataiból az sejthető, hogy visszatérése valószínűbb a bajnoki mérkőzésen.

A másik brazil, Philippe Coutinho a jelek szerint kegyvesztett lett.

A Real Madridban Keylor Navas előtt Dani Carvajal, Sergio Ramos, Varane és Reguilon játszik a tervek szerint, a középpályás sorban Modrić, Casemiro és Kroos, elöl pedig Lucas Vázquez, aki az első meccsen gólt szerzett, Karim Benzema, aki már hat gólt lőtt az El Clásicókon és Vinícius Júnior, aki a szezon felfedezettje a Bernanbéuban.

Még egy apróság: Ernesto Valverdének ez lesz a századik mérkőzése a Barcelona vezetőedzőjeként.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×