eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A versenyzéstől búcsúzó amerikai Lindsey Vonn, miután bronzérmet nyert a svédországi alpesisí-világbajnokság női lesiklásában Aréban 2019. február 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Búcsúzik a lejtők szőke démona

A hétvégén lezárta nagyszerű pályafutását az alpesi sí utóbbi másfél évtizedének nagyasszonya, az egyaránt csinos, sikeres és balszerencsés Lindsey Vonn. Az amerikai szupersztárt pályafutása csúcspontján az Egyesült Államok és egyben a világ legjobb sportolójának is megválasztották.

Lindsey Kildow legfeljebb csak álmodott arról, hogy egyszer még a lejtők királynőjeként emlegetik. Főleg attól kezdve, hogy tízévesen találkozott az olimpiai bajnoknővel, Picabo Streettel, minden idők egyik legvakmerőbb sízőnőjével, aki attól kezdve a példaképe lett. A kislány ugyanis már addig is sízett, vagy inkább síelgetett, mintegy családi örökségként. Az édesapja, akinek junior bajnoki címig ívelő karrierjét egy térdsérülés törte ketté, nagyon keményen fogta. Bajnokot akart nevelni belőle. Lindsey tízévesen bekerült Erich Sailer híres síiskolájába, ahol korábban a szintén Minnesotába való lesikló olimpiai bajnok, Kristina Koznick is megfordult.

Lindsey tizenhat évesen már kiemelkedően sikeresnek számított, nem csak a szűkebb pátriájában, de az amerikai síéletben is. Mindössze tizenhét évesen vett részt élete első olimpiáján, Salt Lake Cityben. Hatodik lett kombinációban, ami nem kiemelkedő eredmény a későbbi pályafutását tekintve, mégis méltán volt büszke rá. Három évvel később, még mindig nem volt húsz, amikor Bormióban debütált világbajnokságon is. Negyedik lett a legjobb számában, de ezt már csalódásként élte meg,

leginkább a vele meglehetősen viharos kapcsolatban lévő édesapját okolta, aki a verseny előtt váratlanul felbukkant.

2006-ban, a torinói olimpián nem volt ott az apukája, de nem szerepelt jól, ellenben egyre jobban ment a világkupa-futamokon. Sőt, 2007-ben ezüstérmes lett a svédországi Åréban rendezett világbajnokságon, lesiklásban és super-G-ben is. Van némi jelképes abban, hogy most éppen Åréban búcsúzott, s nyerte utolsó vb-érmét.

Akkoriban gyorsan férjhez ment, Thomas Vonn egy olimpikon síelő vette el. 2011-ben bejelentették, hogy szakítottak, de csak 2013-ban váltak el. A férje nevét továbbra is megtartó bajnoknő néhány hónappal a válás hivatalos kimondása előtt találkozott egy jótékonységi rendezvényen Tiger Woodsszal, a fénykorát élő golfozóval, akivel aztán jártak több mint két éven át.

Mindazonáltal a legnagyobb sikerei asszonyévei idejére estek. 2009-ben, a franciaországi Val-d'Isère-ben világbajnoki címet nyert két kedvenc számában. Megvédte elsőségét az összetett világkupában, s első lett a lesiklásban és a super-G-ben is. Egy évvel később a világkupában megtartotta elsőségét a három számban és mellé megnyerte még a kombináltat is. A legnagyobb versenyek idegfeszültségét néha nehezen bírta, de Vancouverben teljesült az álma: a lesiklás olimpiai bajnoknője lett. 2008 és 2012 között nem akadt nála sikeresebb alpesi-sízőnő, megkapta az Egyesült Államok olimpiai bizottságától és a Laureus díjátadó bizottságtól is az év sportolónője díjat.

A derüre jött a ború:

2013-ban súlyos sérülést szenvedett, amely miatt a teljes 2014-es idényt is kihagyni kényszerült. Ott volt Szocsiban, de csak mint az NBC News kommentátora. Az elmúlt években versenyzett, nyert is világkupát, de egyre inkább érezte, hogy nem bír a sérülésekkel.

Amit elért, így is gyönyörű.

Négyszer nyerte meg az összetett világkupát,

ez rajta kívül csak a hetvenes évek osztrák szupersztárjának, az osztrák Annemarie Moser-Pröllnek sikerült. Az amerikai sízőnők közül elsőként lett a klasszikus szám, a lesiklás olimpiai bajnoka. Minden idők egyik legkiválóbb (s a műfaj jellegéből következően legvagányabb, legbátrabb) lesiklójaként nyolcszor nyerte meg a szám éves világkupáját, ez, persze, rekord. Ingemar Stenmarkot, az addigi rekordert is lehagyva húsz kristálygömböt nyert – ami, ugyebár, azt jelenti, hogy pályafutása során ennyiszer nyerte meg az éves világkupa-versenyt.

Egyike annak a hat sízőnőnek, aki az alpesi sí mind az versenyszámában (lesiklás, super-G, óriásműlesiklás, műlesiklás, szuper kombináció) tudott világkupa-futamot nyerni. Nyolcvankét vk-futam-elsőségével minden idők legsikeresebbje a hölgyek között, a férfiak közül is egyedül a svéd Ingemar Stenmarknak van több (86). Minden idők legsikeresebb amerikai sízője, aki októberben a 35. születésnapját már „civilként” ünnepli majd.

Új élettársával, a jamaicai származású kanadai olimpiai bajnok jégkorongozóval, Pernell-Karl Subbannel családalapításra vágynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×